Mutatós lekváros linzer karácsonyra: így lesz omlós a vajas tészta
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Vedd le a polcról a házi baracklekvárt, és készíts belőle rengeteg omlós linzert az ünnepi asztalra.
Ha létezik olyan, hogy isler- vagy linzerszeretők tábora, akkor én az utóbbit erősítem, bár a csokival bevont sütemény is nagyon finom tud lenni, főleg, ha piros lekvár van a két réteg között. Mindkét sütemény alapja az omlós vajas tészta, amely sikerének az egyik titka, hogy a vajnak nagyon hidegnek kell lennie. Az arányokra is figyelj oda, a 3:2:1 szabály az érvényes, valamint arra, hogy ne süsd túl, mert akkor csak törik és kemény lesz.
A linzer igazi klasszikus ünnepi sütemény, a karácsonyi asztalon bérelt helye van. A hagyományos verzió lekvárral összeragasztva készül, de érdemes kipróbálnod ezt a citromkrémes változatot, amelynek a tésztájába még ropogós mákszemeket is gyúrhatsz. Nem csak ízre, látványra is különleges lesz. Szintén izgalmas variáció ez a dióhabos linzer, amelyet ugyanúgy finom házi baracklekvárral ragassz össze.
Karácsonyi lekváros linzer
Hozzávalók 6 adaghoz
- 300 gramm liszt
- 100 gramm porcukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 200 gramm vaj
- 0.5 darab citrom héja (bio)
- 1 darab tojássárgája
- ízlés szerint baracklekvár
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, a lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport és a sót. A felkockázott, nagyon hideg vajat morzsoljuk bele, vigyázva, hogy ne vegye át a kezünk melegét. Adjuk hozzá a citromhéjat, majd a végén a tojássárgájával gyúrjuk össze a tésztát. Egy kis türelemre is szükség van, de össze fog állni a tészta. Csomagoljuk folpackba, és tegyük 1 órára a hűtőbe.
Tegyük a tésztát vékonyan lisztezett deszkára, majd nyújtsuk ki 3-4 milliméter vastagra, és sütikiszúróval szaggassuk ki. Érdemes azt a tésztát, amivel épp nem dolgozunk, a hűtőbe tenni, mert ha felmelegszik, akkor ragadni fog.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Süssük a tésztákat 10-12 percig, de vigyázzunk, ne kezdjenek el megbarnulni. Várjuk meg, amíg kihűlnek, ekkor ragasszuk őket össze lekvárral, majd tegyük sütisdobozba. Érdemes egy napot várni vele, hogy teljesen megpuhuljanak. Tálalás előtt szórjunk rájuk porcukrot vagy vaníliás cukrot.
Fotó: Getty Images