
A pirítós spanyol változatban egészen fenomenális: reggelire, de előételnek is tökéletes

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk

Zamatos, citromos tészta spárgával: gyors, tápláló ebéd

Isteni bogyós gyümölcsös süti epermázzal: kevert tészta az alapja

Krémes áfonyás smoothie: antioxidánsokban nem lesz hiány

Puha piskótakocka csokiöntettel: kezdőknek is sikerülni fog
A spanyolok, egészen pontosan a katalánok pirítósa tulajdonképpen egy lebutított bruschetta, de ettől függetlenül nagyon finom.
A pirítós a világ egyik legjobb találmánya. Én például nagyon sokáig képes vagyok eléldegélni rajta, a legegyszerűbb vajas változaton is. A fokhagymáson is, bár olyankor nem nagyon ajánlott emberek közé menni.
Az olaszok pirítósa a bruschetta, a spanyoloké, egészen pontosan a katalánoké pedig ez a fokhagymás, amelyre nem kerülnek paradicsomdarabok, csak megkenik vele leheletvékonyan.
Katalán fokhagymás pirítós

Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 gramm kenyér
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 darab paradicsom
- 40 milliliter extra szűz olívaolaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
Tegyük a középső sínre a rácsot, melegítsük elő a sütőt. Pár perc alatt süssük meg a kenyereket ropogósra.
A paradicsomokat negyedeljük el. A pirítósokat alaposan kenjük meg fokhagymával, utána pedig a paradicsomokkal, úgy nyomjuk rá, mintha fokhagymával dörzsölnénk, hogy a pirítós beszívja a paradicsomból kifolyó levet. Minden szeletet locsoljunk meg olívaolajjal. Sózzuk, borsozzuk.
Fotó: Getty Images