Szőlővel és fokhagymával sült, omlós csirkecomb: rozmaringgal együtt sülnek a tepsiben
A szőlő nagyon jól megy a fűszeres, szaftos sült csirkecombhoz.
A konfitált fokhagyma szuper találmány, semmi munkával készül, és 3 hétig is eláll. Összvissz annyi dolgod van vele, hogy megpucold a fokhagymagerezdeket, majd csak fel kell önteni olívaolajjal, esetleg fűszerekkel ízesíteni, és a tűzhelyre tenni. Ahogy konfitálódik az olajban, teljesen átalakul a fokhagyma, krémes, picit édeskés lesz, nyoma sem lesz az erős ízének.
Fontos, hogy nagyon alacsony lángon, gyöngyözve konfitáld a fokhagymát, ha nagyon forró az olaj, a fokhagyma megég, belül kiszárad, nyoma sem lesz a krémességének. Ha esetleg olyan gáztűzhelyed van, ahol túl erősnek ítéled a lángot – az enyém is ilyen –, akkor sütőben is elkészítheted: told be 120 fokra az olajjal felöntött fokhagymát, majd hagyd puhulni 2 óráig, így biztosan nem ég meg.
Ne aggódj, a sok olívaolaj sem fog kárba menni: átveszi a fokhagyma és a zöldfűszerek ízét, isteni alap lesz a későbbi sütések-főzések során.
A fokhagymát szedjük gerezdjeire, pucoljuk meg.
Az olívaolajat tegyük egy kis lábasba, adjuk hozzá a fokhagymát, a sót és a fűszereket.
Fedő alatt, egészen alacsony lángon, gyöngyözve főzzük kb. 1 óráig, míg a fokhagyma világosbarna és puha nem lesz. Nem szabad forrnia, különben a fokhagyma megég. Sütőben is készülhet, ebben az esetben 120 fokon, 2 órán keresztül hagyjuk puhulni.
Kenyérre kenve kínáljuk. Ha marad belőle, az olajjal együtt öntsük egy kis befőttesüvegbe, a hűtőben sokáig eláll. Az olaj később sütésre-főzésre használható.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
@sobors.hu