Így lehet gyorsan és könnyedén fokhagymát pucolni: 3 praktikát mutatunk

fkpcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az intenzív zamatú fokhagyma nélkül elképzelhetetlen a legtöbb étel, már pucolás közben is érezni az erejét.

Kétség sem fér hozzá, hogy az ételek lelke a fokhagyma, rengeteg módon lehet felhasználni, még a legegyszerűbb recepteket is feldobja a karakteres zamata.

A pici gerezdek nagy erővel bírnak, a pirításuknál nem árt óvatosnak lenni, könnyen odakaphatnak és akkor keserű ízt hagynak maguk után. A fokhagyma ereje nemcsak ízében, hanem áldásos hatásaiban is megmutatkozik, vírusölő és vérnyomáscsökkentő.

Az apró hagymafélét minden ételbe máshogy érdemes belecsempészni. Pörköltalapnál aprítva szokás, míg húslevesbe, bablevesbe vagy akár mártásba félbevágva, héjastól szokták beletenni, hiszen ha elkészül az étel, úgyis le lesz szűrve.

fpct2

Az izgalmasan felhasználható fokhagymát nem mindenki szereti karakteres zamata miatt. A kis gerezdek pucolás közben is nyomot hagynak az ember kezén, az erős illat beivódik a bőrbe, amelytől nem könnyű megszabadulni, de az is bosszantó tud lenni, hogy a héj mennyire rátapad. Pedig a fokhagymapucolás egy-két trükkel tényleg gyerekjáték lesz.

fpct3

Hogyan kell fokhagymát pucolni?

A legősibb pucolási technika szerint a fokhagymafejet gerezdjeire szedik, majd a gyökércsúcsot kis, éles késsel lekapják a gerezdekről, a héját szintén kés segítségével lehúzzák, aztán jöhet a zúzás, aprítás vagy reszelés. Pucolás során arra ügyelj, hogy a késsel ne vagdosd le a fokhagyma húsát, csak a héját szedd le. Ez a bevált, régi praktika kicsit időigényes és a fokhagyma aromája is a bőrödbe ivódik, amit olykor az alapos kézmosás sem szüntet meg. Szerencsére létezik gyorsabb megoldás is fokhagymapucolásra, a technikák közt találni olyat, amivel még az erős fokhagymaszag is elkerülhető.

fpct1

Rázd meg jól!

Ha sok fokhagymára lesz szükséged, fogd meg a fejet, a tenyered segítségével mérj rá 2-3 erős ütést, persze csak akkor, ha karatés kedvedben vagy, ha ránehezedsz, az is bőven elég lesz, így a fokhagyma gerezdjeire esik. Ezután a fokhagymagerezdeket pakold jól zárható ételesdobozba vagy tedd egy tálba, amelyet akár egy tányér segítségével is lefedhetsz, majd rázd meg alaposan. Miután a fedő lekerül a tálról, a fokhagymagerezdeket csupaszon szedheted ki. A technika egész fejjel is kipróbálható, igaz, akkor jóval erősebben kell rázni a dobozt.

A rázós módszert befőttesüveggel is ki lehet próbálni úgy, ahogy Martha Stewart is tette.

Használd a kés oldalát

Egy másik módszer, ha nincs szükséged ennyi fokhagymára, akkor a gerezdre nyomd rá a kés oldalát, míg picit megroppantja, majd szedd le a héját. Praktikus megoldás, de a fokhagymaszagtól nem menti meg a kezedet.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük