Miből áll össze az ideális körözött? Ezekkel az arányokkal lesz a legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Lehet körözöttnek hívni azt, ami egyszerűen tehéntúróból készül? Ha a keverék az ideál, akkor mi a tökéletes arány? Fokhagyma mehet bele vagy éppen szentségtörés? Ezer kérdés szakítja szét a körözött imádókat, nem is tudunk igazságot tenni. Csak elmondjuk, mi hogyan szeretjük.
Szerintem a körözött juhtúró nélkül csak paprikás túró. Na de nagyon nem mindegy, milyen az a juhtúró és milyen az a tehéntúró, mert mindkettőből kihívás igazán finomat találni. Nekem most a piacon ez sikerült, kistermelőtől származó, zsíros túrókat találtam, de boltokban legtöbbször ez lehetetlen.
A túrók nagyrészt íztelenek és szárazak, a juhtúró helyett pedig bryndzákat tartanak, ami egy teljesen más termék, sokkal enyhébb íze van. Az igazi juhtúró annyira erős ízű, hogy szinte csíp. Ha ilyet találunk, akkor nem nagyon fordulhat elő az, hogy elrontanánk a körözöttet.
A tehéntúró-juhtúró aránya fele-fele, de ha úgy jön ki a lépés, inkább a juhtúró van jelen nagyobb arányban. Van, aki margarinnal keveri, de hallottam már olyat is, aki libazsírt ad hozzá, én vajjal csinálom, és nem is sokkal, hiszen a túrók jó esetben alapból elég sósak. Az enyémbe megy egy kis római kömény is a piros paprika mellé, fokhagyma viszont nincs benne. Tavasszal újhagymával, télen lila hagymával készül, vagy ha gyerekeknek is szánjuk, akkor hagyma nélkül.
Körözött
Hozzávalók 6 adaghoz
- 200 gramm tehéntúró
- 200 gramm juhtúró
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál pirospaprika
- 0.5 teáskanál őrölt római kömény
- 2 evőkanál vaj
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Só&Bors