Omlósra sült fokhagymás sertéskaraj: csak fűszerezd be, és mehet is a sütőbe
Ezzel a módszerrel finom puha és omlós lesz a sütőben sült fokhagymás sertéskaraj.
A hús és a gyümölcs párosítása igazi klasszikus, mégis ritkán kerül a tányérra. Nem csak a menzás meggyszószos változatnak érdemes új esélyt adni, próbáld ki körtével sütve a húst.
A szaftos sertéskaraj tökéletes alap, amely mellé nagyon jól passzol az egyszerre édes és sós szaft, ahogy a lédús körte is. Hogy picit különlegesebb legyen, bourbon whisky is kerül a szószba, érdemes kipróbálni, sokal intenzívebb íze lesz tőle. A zöldfűszerekből pedig, ha teheted, frisset használj, de abban az esetben kétszeres mennyiségre lesz szükséged.
A karajról itassuk fel a nedvességet, majd sózzuk, cukrozzuk mindkét oldalát. Tegyük félre pihenni 30 percre.
A körtéket vágjuk félbe, vágjuk ki a magházukat.
Ezután kenjük le olajjal a karajok mindkét oldalát, majd dörzsöljünk bele borsot, kakukkfüvet és rozmaringot.
Forrósítsunk 2 ek. olívaolajat és 2 ek. vajat egy mélyebb, nagyobb serpenyőben. Tegyük bele az előkészített karajt. A körtéket helyezzük a hús köré a vágott felükkel lefelé. Süssük a húst 5 percig, míg lepirul az alja, majd fordítsuk meg, a másik felét is pirítsuk 5 percig.
Ha közben a körte elkészül, szedjük ki egy tányérra, akkor jó, mikor aranybarna a színe. Amikor a karaj belső hőmérséklete eléri az 55 fokot, szedjük azt is tányérra.
Vegyük lejjebb a lángot, majd öntsük a serpenyőbe a narancslevet, mézet, citromlevet, whiskyt. Keverjünk mindent egybe, majd adjunk hozzá 1 ek. vajat. Ha elolvadt a vaj, tegyük vissza a húst és a körtét, melegítsük össze. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Körettel tálaljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu