A krumplifőzeléket is lehet luxusszintre emelni

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Általában nem szeretek a jól bevált, hagyományos recepteken változtatni, főleg ha jók úgy, ahogyan eredetileg voltak. Ez alól kivételt képeznek a főzelékek.

A magyar főzelék műfajához csak egyetlen külföldi fogás hasonlít: az indiai curry. Ez a levesnél sűrűbb, ragunál hígabb, szószos étel nagyon gyakran készül zöldségből. Sokkal összetettebb a mi főzelékeinknél, sok fűszer és általában egynél többféle zöldség kerül bele.

A most következő recept egyszerűbb, mint egy igazi curry, de bonyolultabb, mint egy sima főzelék. Mondhatnánk úgy is, hogy fúzió, de az már megint csak túlzás lenne, hiszen valójában egy hagymával és fűszerekkel dúsított főzelék ez. A kókusztej már olyan extra, amit akár tejszínre is lehetne cserélni, de minek, mikor annyival könnyebb és különlegesebb ízt ad a kókusztej, és már mindenütt kapható.

Krumpli curry

DSC 2819

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 gramm krumpli
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál friss, reszelt gyömbér
  • 0.5 teáskanál őrölt római kömény
  • 0.5 teáskanál piros fűszerpaprika
  • 1 teáskanál kurkuma
  • ízlés szerint csili
  • 1 evőkanál joghurt a tálaláshoz fejenként
  • ízlés szerint friss petrezselyem
  • 1 deciliter kókusztej
  • 1 darab 400 grammos hámozott paradicsomkonzerv
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát finomra aprítom, a krumplit megpucolom és felkockázom. Az olajon megfonnyasztom a hagymát, hozzáadom a fűszereket és fél percig pirítom a keveréket. Hozzáadom a paradicsomot és elkeverem. Beleöntöm a krumplit és éppen csak ennyit vizet hogy ellepje. Sózom, és alacsony lángon rotyogtatva főzöm, míg puha nem lesz a krumpli. Hozzáöntöm a kókusztejet, elkeverem, egyet rottyantok rajta, és készen van. Görög joghurttal, friss petrezselyemmel tálalom.

Fotók: Ács Bori/SóBors

Ezt is szeretjük