
Szaftos lecsó bulgurral főzve - Együtt puhul a zöldségekkel az egészséges köret

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Zöldséges pite gazdagon: szaftos ragu sül a ropogós tésztába

Málnás-fehér csokis zabkeksz: a banántól lesz puha a belseje

Sütőben sült tőkehalfilé párolt spenóttal: egészséges, ízletes és könnyű

Pompás, aranybarnára sült krumplis omlett: napindítónak is tökéletes

Mutatjuk az 5 leggyorsabban romló élelmiszert: veszélyforrások is lehetnek
Változtass a klasszikus lecsón, bulgurral dúsítva laktató, mégis könnyed fogást kapsz.
Arról igencsak megoszlanak a vélemények, hogy milyen a tökéletes lecsó, úgyhogy most nem is a klasszikus receptet hoztuk, hanem egy egészséges változatát. Az alapba bulgur kerül, amely egy lassan felszívódó szénhidrát, így laktatóbb lesz a fogás.
A hagyományosabb ízek kedvelői bulgur helyett tarhonyát is tehetnek a lecsóhoz, amely együtt fog főni és puhulni a zöldségekkel. Ha mégsem a klasszikus változatot készítenéd el, akkor érdemes francia lecsót főznöd, amelyet még cukkini és padlizsán is gazdagít. A bulguros lecsó alapvetően nem erős, de ha szeretnéd, természetesen karikázhatsz bele erős paprikát is.
Lecsó bulgurral

Hozzávalók 4 adaghoz
- 5 darab lecsópaprika
- 3 darab paradicsom
- 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
- 2 gerezd fokhagyma
- 150 gramm bulgur
- 2 evőkanál kacsazsír vagy olaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint pirospaprika
- opcionális hegyes-erős paprika
Elkészítés:
A hagymát vágjuk félbe, majd vékony csíkokra, a fokhagymát pucoljuk meg, zúzzuk össze. A paprikát is karikázzuk fel, a paradicsomról szedjük le a héját és vágjuk négybe.
Egy lábasban forrósítsuk fel a zsírt/olajat, tegyük rá a hagymát és pároljuk üvegesre. Tegyük hozzá a fokhagymát, majd a paprikát, 1-2 perc alatt nagy lángon forgassuk össze, hogy a hagymával alaposan összekeveredjen. Vegyük le az erősséget, fedő alatt addig pároljuk, amíg összeesik. Ha szeretnénk, ekkor tegyük bele az erős paprikát is.
Amikor a paprika összeesett, tegyük bele a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá pirospaprikát, majd tegyük hozzá a bulgurt. Öntsük fel a bulgurhoz képest kétszeres mennyiségű vízzel, majd lefedve, közepes lángon addig főzzük, amíg a bulgur meg nem puhul, ez nagyjából 12 perc. Vegyük le a gázról, majd hagyjuk a gőzben párolódni még néhány percig.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors