Csípős és ropogós rántott hús: a Nashville-i csirke semmihez sem fogható
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A Nashville-i rántott csirke világhírű, amit a kulináris élményekre éhezők könnyfakasztóan csípős változatban is megkóstolhatnak.
Nashville-ben terjed egy mondás, miszerint a turisták a zene miatt fedezik fel a várost, végül az ételek miatt maradnak. Az egyik leghíresebb mesterművük a rántott csirke, amit csípősen vagy extra csípősen lehet kérni a helyi étkezdékben, és persze otthon is elkészíthető.
A tüzes étel az 1930-as években lett népszerű Amerikában, köszönhetően Norton Prince-nek, akinek a barátnője készítette el először az emlékezetesre sült csirkét. A barátnő bosszúból szolgálta fel a csípős csibét szerelmének, az volt a szándéka, hogy Norton leégesse az ízlelőbimbóit. A nő arra nem is számított, hogy a férfi olyannyira rabja lesz az ételnek, hogy elkezdi árusítani.
A Prince's Hot Chicken ma is nagyon népszerű étkezde, Nashville-ben járva érdemes betérni a forró, ropogós falatokért, felejthetetlen élményben lesz részünk. A ropogós bunda - a fűszerezése miatt - szó szerint felrobban a szánkban, órák múlva is érezni fogjuk az ízét. Csípős, de nem ehetetlenül, elképesztően finom, olyan étel, amit az életben legalább egyszer muszáj megkóstolni.
A Nashville-i csirke panírjába minden amerikai étkezdében kerül valami plusz. Van, ahol írós pácban pihen a hús, de az én változatomban tojásos, tejes, nagyon fűszeres és lisztes bundát kap a csirke. Ha hűek szeretnénk maradni a Nashville-i életérzéshez, készítsünk csípős fűszerolajat is, amivel az aranybarnára sült húst megkenjük, de ezt akár el is hagyhatjuk. A rántott csirke mellé kenyeret és savanyúságot kínáljunk.
Nashville-i rántott csirke
Hozzávalók 6 személyre
Hús:
- 1 kilogramm csirkehús (combja, melle, szárnya)
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 liter tej
- 2 darab tojás
- 2 bögre liszt
- olaj a sütéshez
- 2 teáskanál cayenne-bors
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál fokhagymapor
Fűszeres olaj:
- 160 milliliter olaj
- 1 evőkanál cayenne-bors
- 1 evőkanál barna cukor
- 1 evőkanál fokhagymapor
- 1 teáskanál őrölt chipotle
Elkészítés:
A csirkehúst sózzuk és borsozzuk meg mindkét oldalán, fektessük tálba, fedjük le, néhány órára tegyük hűtőbe.
A páchoz üssük bele a tejbe a tojásokat, majd az összes fűszert adjuk hozzá, keverjük egybe.
A húst a sütés előtt vegyük ki a hűtőből. A lisztet öntsük tálba, egy szelet vagy darab húst forgassunk bele, majd mártsuk a tejes keverékbe, utána ismét lisztbe. A bundázott húst forró olajban süssük meg mindkét oldalán aranybarnára.
Fűszeres olaj:
Az olajat a fűszerekkel keverjük egybe, ízlés szerint kenjük meg vele a rántott csirkét.
Fotó: Getty Images