Az olaszok válasza a bablevesre: pasta e fagioli
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A bablevest, különösen, ha így készül, sok füstölt hússal és nokedlivel, mindenki szereti. Ez egy nehéz, súlyos étel, olyasmi, ami után már nem nagyon fér el egy rántott hús krumplipürével.
Az olaszoknak is van bablevese, majd pont az ne lenne, de egészen más. Különbözik alapjában a mienktől, de mint a legtöbb olasz étel, úgy térnek el egymástól az elkészítési módok az egyes régiókban. Mint minden olasz ételről, a Pasta e fagioliról is minden régióban úgy tartják, övék az eredeti változat. A legminimalistább változatban csak bab van és tészta. Néhol tesznek bele egy kis szalonnát is, de az én kedvenc verzióm az, ami sok sok zöldséggel készül, így teljesen más, friss ízvilágú és könnyebb lesz, mint a miénk.
Télen két lehetőségünk van: száraz babból vagy fagyasztott babból készíteni, én most az utolsót választottam. A fagyasztott babnak nagy előnye, hogy iszonyú gyorsan megfő, így ez a tésztás bableves egy villámétkezésként is bevethető, mert körülbelül fél óra alatt elkészül.
Fontos, hogy bármennyire is praktikus, gyors és megúszós megoldásnak tűnik, ne a levesben főzzük ki a tésztát, mert megissza a komplett levest. Külön kell megfőzni, de az sem jó, ha túl puhára készül, mert akkor a forró levesbe keverve lesz szétfőtt állagúvá. ELég a jelzett főzési idő feléig főzni, majd leszűrni, és belekeverni a már elkészült levesbe, így lesz épp tökéletes az állaga.
Olasz tésztás bableves - pasta e fagioli
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 fej hagyma
- 2 darab sárgarépa
- 1 darab zellerszár
- 3 evőkanál olíva olaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 400 gramm konzerv paradicsom
- 400 gramm fagyasztott fejtett bab
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint rozmaring
- 2 darab babérlevél
- opcionális parmezán
- 300 gramm kis méretű olasz durumtészta