A cukortól kap szép kérget a sült hús: az ázsiai konyha erre a technikára esküszik

cpcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Hogy micsoda? Ki hallott már olyat, hogy cukrot kell szórni a húsra? Valószínű, hogy sokakat elképeszt a furcsának tűnő technika, ami igazából nem is olyan új keletű dolog.

A cukor helye állandó a konyhában, ezzel édesítünk különböző italokat, ételeket és süteményeket, de ez nem jelenti azt, hogy másra ne lehetne használni.

Most jön a nagy kérdés, mégis mire? Például sült vagy grillhúsokra is szórhatod. És mielőtt a szívedhez kapnál, ez nem valami újfajta, értelmetlen hóbort, amivel tönkreteszed az alapanyagot. Épp ellenkezőleg! A cukornak köszönhetően a hús köré szép barna kéreg sül.

A cukrot bátran használhatod pácok készítésénél is, mivel hő hatására karamellizálódik, így gyorsabban alakul ki a külső kéreg, és nem tudod túlsütni a húst, benne marad a szaft, omlósan kínálhatod vendégeidnek. Persze nem kell sokat használni a cukorból, elég 1 teáskanálnyit a páchoz keverni, ha csak a hússzeletre szórnád, akkor pedig 1 csipetnyit hints rá.

cpct3

Az édes és csípős zamat házasságából nagyszerű dolgok születnek. Gondolj csak az ázsiai ételekre: mennyi izgalmas, erőteljes fűszert használnak, de a karakteres aromák mellé szinte mindig kevernek mézet vagy rizsszirupot is. Ezeket az édesítőket kristály- vagy barna cukorra is cserélheted. 

Mibe kerüljön a cukor?

Sima só, bors párosához is hozzákeverheted, de gazdagabb fűszerek mellé is mehet, teljesen mindegy, hogy mediterrán vagy pikánsabb ízesítőket tartalmaz a keverék, 1-2 teáskanálnyi cukor bőven elég, hogy kifejtse a hatását. A cukros pác kerülhet sertés- és szárnyashúsra, és még halra vagy zöldségekre szórva is alkalmazható.

cpct1

Fontos, hogy a cukrot csak száraz pácokhoz keverd, nedves pácokhoz, szószokhoz szirupot, mézet vagy lekvárt használj a pluszréteg és a különlegesebb zamat előcsalogatása végett.

Próbáld ki krumplival

A hagyományos só, borshoz adj 1 csipetnyi cukrot és forgasd egybe a félbevágott burgonyával. Mehet még hozzá zúzott fokhagyma és füstölt paprika, kevés olívaolaj, majd keverd össze alaposan. A krumplit terítsd sütőlemezre, és 160 fokon, 30-35 perc alatt süsd szép aranybarnára. A burgonyánál is meglesz az extra ropogós külső réteg, belül azonban szinte krémesre sül a zöldség.

cpct4

Amire figyelni kell!

A karamellizálódott réteg tényleg csodás tud lenni húsokon és zöldségeken, de nem minden esetben. Természetesen itt is lehet hibázni, és akkor nem ínyenc finomság kerül az asztalra. Mivel a cukornak köszönhetően gyorsabban alakul ki a külső kéreg a húson, alacsony hőfokon történjen a sütés, a cukros fűszerkeveréket pedig később add hozzá. Persze előre bepácolt hússal is dolgozhatsz, csak akkor nagyon figyeld, hogy változik a színe, ne égesd rá a cukrot.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük