Ezért megy tönkre a tapadásmentes serpenyő a mosogatószertől - A végén minden leragad benne

tapdásmentes serpenyő cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A serpenyő az egyik leggyakrabban használt edény a konyhában, a reggeli rántottától kezdve a rántott húson át szinte minden sütni, pirítani való étel ebben készül, érdemes vigyázni rá, hogy sokáig tudd használni.

Ha nem is halmozol fel rengeteg edényt a konyhádban, serpenyőből biztosan tartasz néhányat, akár tükörtojás- vagy palacsintasütéshez és persze húsok grillezéséhez. Ha nincs túl sok helyed, akkor sincs gond, mert ha csak kétfajtát veszel, akkor is többféle ételt fogsz tudni elkészíteni bennük. 

Egy háztartásban mindenképpen szükséges egy serpenyő a közepes hőfokon süthető ételek elkészítéséhez és egy a magasabb hőfokot igénylőknek. Egyáltalán nem biztos, hogy a legdrágább a legjobb, inkább arra figyelj, hogy mire szeretnéd használni. 

Tapadásmentes serpenyő

Amikor gombát párolsz közepes hőfokon, akkor először elfő belőle a nedvesség. Ehhez olyan tapadásmentes bevonatú serpenyők valók, amelyek több réteg alumíniumból, rozsdamentes acélból vagy öntött vasból készülnek, valamilyen mesterséges kémiai bevonattal. Ez a bevonat kopásálló és hőszigetel is. Vásárolj olyat, amely nem tartalmaz egészségre káros kémiai anyagokat. Tapadásmentes serpenyőben főleg zöldségeket, fehér húst vagy halételeket készíthetsz, valamint kész ételt is újramelegíthetsz.

serpenyőben sütés álló

Acélserpenyő grillezéshez

A magasabb hőfokot igénylő ételek elkészítéséhez valók az acélserpenyők. Ezeket sokszor vasserpenyő néven árulják. A vas a harmadik legjobb hővezető a réz és az alumínium után. A vasserpenyő egészségre ártalmatlan, teljesen természetes anyagból készül és bármilyen magas hőfokon sütsz benne, nem szabadulnak ki belőle káros anyagok. Zöldségek, húsok pirítására, kérgesítésére, grillezésére kiváló, illetve minden olyan műveletre, amely hirtelen hőt kíván.  A vaslábasról és ápolásáról itt írtunk bővebben. 

vasserpenyőke álló

Van, amelyben többféle ételt is süthetsz

Ha helyet spórolnál vagy csak nincs kedved többféle serpenyőt venni, akkor válassz rozsdamentes acélból készültet. Ezeket ugyanúgy tudod hevíteni, és akár tojást, zöldséget vagy húst is piríthatsz bennük. Ezeket a serpenyőket nyugodtan beteheted a mosogatógépbe is. Akár egy jó kis Stroganoff-csirke is készülhet benne. 

Miért nem szabad vegyszerrel mosni a tapadásmentes serpenyőt?

Néhány tapadásmentes bevonat - különösen a teflon - rosszul reagál a mosogatógépre. A mosogatószer, az erős víznyomás és a különféle tisztítószerek, sók egyvelege tönkretehetik a bevonatot. Ebben az írásunkban elolvashatod, hogy melyik edényeket érdemes inkább kézzel elmosogatni. 

serpenyőben sütés álló

Tisztítási módszerek

Réz- és öntöttvas-, valamint fanyelű serpenyőket soha ne tegyél mosogatógépbe. Általánosságban igaz, hogy mindegyik serpenyőt hosszabb ideig fogod használni, ha inkább kézzel mosogatod el. Ne is várj sokáig, ahogy befejezted a sütést-főzést, rögtön mosd el az edényt. Arra figyelj, hogy a forró edényt ne tartsd hideg víz alá. Ha odaégettél valamit, akkor először áztasd a serpenyőt meleg vízbe, majd mosd át mosogatószeres szivaccsal. Az extrém makacs szennyeződéseket ezekkel a módszerekkel távolíthatod el. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük