A szaftja a legjobb - A klasszikus paprikás krumplit mindenki szereti
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Rá kellett jönnöm, hogy a gyerekkori ízlésem köszönőviszonyban sincs a mostanival, az egyik legjobb példa erre a jó öreg paprikás krumpli.
A paprikás krumpli gyorsan elkészíthető, olcsó, igazi magyaros étel. Egy időben nem rajongtam érte, talán azért, mert túl egyszerűnek találtam. Pedig ahhoz, hogy igazán finomat főzzünk, figyelnünk kell a krumpli, kolbász vagy akár virsli, illetve a szaft megfelelő arányára. Az, hogy utána ki hogyan eszi, ízlés dolga. Én belenyomom a krumplit a szaftba, a végén pedig még kenyérrel is kitunkolom.
Bár tényleg egyszerű recept, az összetevőkön nagyon sok múlik. Érdemes olaj helyett zsírt használni, és hiába vagyunk nagyon éhesek, lassan főzni, mert így lesz finom szaftunk a végén.
A paprikás krumplinál nem érdemes kompromisszumot kötni, friss fehér kenyérrel a legjobb. Én virslit és kolbászt is tettem bele, de természetesen ezt is saját ízlésünknek megfelelően formálhatjuk.
Paprikás krumpli
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm krumpli
- 50 gramm bacon
- 150 gramm füstölt kolbász
- 2 pár virsli
- 3 teáskanál pirospaprika
- 2 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál zsír
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint só
- 1 csipet kömény
- főzéshez víz
Elkészítés:
Mossuk meg alaposan a krumplit, majd hámozzuk meg és vágjuk fel cikkekre, felhasználásig tegyük egy tál hideg vízbe. A bacont kockázzuk fel, a kolbászt és a virslit vágjuk karikákra. A hagymát vágjuk apróra. A bacont tegyük egy nagyobb lábasba, pirítsuk meg egy kicsit, majd tegyük rá a zsírt, várjuk meg, míg felmelegszik, majd szépen sorban tegyük bele a hagymát, majd a fokhagymát. Pároljuk üvegesre, öntsünk rá egy kevés vizet, szórjuk bele a pirospaprikát és a köményt, majd közepes lángon rotyogtassuk egy kicsit. Közben a kolbászkarikákat pirítsuk meg egy serpenyőben.
Tegyük a lábasba a krumplit, öntsük fel vízzel úgy, hogy majdnem ellepje, sózzuk, borsozzuk, és letakarva, alacsony lángon főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul. Ha kevésnek találjuk, közben pótoljuk a vizet. Mielőtt a krumpli teljesen megpuhul, tegyük hozzá a kolbászt és a virslikarikákat.
Fotó: Szász Eszter /Sóbors