Paradicsomos detox leves: tele antioxidánsokkal
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ez a leves egészen biztosan energiával tölt fel egy fárasztó nap után. Valódi vitaminbomba, ötvözi a mediterrán és az indiai ízeket, de közben végtelenül egyszerű és alig kell bele valami. Ha túlzásba vittük este a bulizást, ez a leves akkor is helyreráz.
Nemcsak antioxidánssal van tele ez a fűszeres paradicsomleves, hanem gyulladáscsökkentő hatású alapanyagokkal is. Kivételesen nemcsak a bazsalikommal jár párban a paradicsom, hanem egy különleges, keleti fűszerrel: a kurkumával is.
A kurkumának egy kicsit csípős íze van, olyan, mintha a narancs és a gyömbér aromáit ötvöznénk benne. Lehet használni kurkumagyökeret is, ebben az esetben lereszelve fogyasszuk - kinézetében teljesen olyan, mint a gyömbér -, de vehetünk kurkumaport is. A kurkuma nagyon erős gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatással bír, ezért lehet szuper választás a legyengült szervezet számára.
A kurkumin, ami a fűszer sárga színét adja, helyreállítja a májműködést, de számos más pozitív élettani hatása is van. Segít megelőzni a rákot, és felruházza az emberi szervezetet egy természetes ellenálló képességgel, ezért bármilyen betegség esetén hasznos lehet a fogyasztása.
Paradicsomos detox leves
Hozzávalók 2 adaghoz
- 2 darab paradicsom
- 1 doboz hámozott paradicsom (levével együtt)
- 125 gramm zöldségalaplé
- 1 darab hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál kurkumapor
- 1 teáskanál olívaolaj
- ízlés szerint só
- 1 teáskanál bazsalikom
- 1 evőkanál almaborecet
- ízlés szerint fekete bors
- ízlés szerint pirított magok (tökmag, napraforgómag)
Elkészítés:
2. Mehet rá a kurkuma, keverjük jól el, majd adjuk hozzá az összekockázott paradicsomot, és főzzük addig, amíg meg nem puhul, illetve levet nem ereszt.
3. Mehet bele a konzervparadicsom is a levével együtt, a zöldségalaplé, az almaborecet, bazsalikom, só, bors. Forrástól számított 5 percig főzzük.
4. Botmixerrel pürésítsük, amíg krémes állagú nem lesz.
5. Frissen őrölt borssal és pirított magokkal tálaljuk.
Fotó: Shutterstock