Hirtelensült fokhagymás sertéskaraj: így marad igazán szaftos a hús
A hirtelensült fokhagymás sertéskarajhoz alig kell valami, és egy-két szabály betartásával abban is biztos lehetsz, hogy nem szárad majd ki.
A rántott húsnál nincs nagyobb kedvenc, ám egy-két apró trükkel még izgalmasabbá teheted: ha feldobod a panírját, az ünnepi asztalon is megállja a helyét. A klasszikus zsemlemorzsát pankóra cseréltük, így sokkal ropogósabb lett a hús bundája, mellé pedig parmezánt is kevertünk, hogy az íze is különlegesebb legyen.
Bár most sertéskarajjal dolgoztunk, csirkemellel is működik a recept. A karajt érdemes bepácolni egy kevés olívaolaj, fokhagyma és citromlé keverékébe, így nemcsak ízletesebb, de puhább is lesz a hús. Legalább 1 órát hagyd állni ebben, de ha előző nap összekészíted, egy éjszakát is maradhat a pácban.
A karajszeleteket kicsit klopfoljuk ki, sózzuk, borsozzuk mindkét oldalukat. Tegyük őket egy tálba, adjuk hozzájuk a zúzott fokhagymát, a citromlevet és az olívaolajat. Keverjük össze alaposan, dörzsöljük a húsba a pácot, majd fedjük le a tálat, tegyük a hűtőbe minimum 1 órára, de akár egy éjszakára.
A lisztet szórjuk egy tányérra. A tojást verjük fel egy másikban, enyhén sózzuk. A harmadikban keverjük össze a pankót és a parmezánt.
A karajt forgassuk a lisztbe, a tojásba, majd a pankóba, utóbbit picit nyomkodjuk rá. Tegyük egy tálcára, míg mindegyiket beforgatjuk.
Egy mélyebb serpenyőben forrósítsunk kb. 2 deci olajat, majd tegyünk bele annyi szelet karajt, amennyi kényelmesen elfér. Közepes lángon, oldalanként 3-4 percig süssük, míg aranybarna lesz mindkét fele. Szedjük papírtörlővel bélelt tányérra.
Melegen, körettel együtt kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu