Isteni, répás céklakrémleves sós feta sajttal: pirított zöldségek adják az alapot
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Krémes, sűrű és nagyon laktató ez a leves, könnyed főételként is megállja a helyét.
Úgy vettem észre, hogy aki nem rajong a zöldségekért, a belőlük készült krémleveseket az is szereti, úgyhogy ha eddig esetleg nem kedvelted a céklát picit földes, karakteres íze miatt, mindenképp próbáld ki ezt a receptet. Most répával és krumplival állítottuk párba, tökéletes lesz az összhatás, a fűszerek és a zöldségek ellensúlyozzák a cékla erős ízét, miközben az mégis megmarad édeskésnek és izgalmasnak.
Azért, hogy a legtöbbet hozzuk ki a zöldségekből, le kell pirítani őket, az sem baj, ha itt-ott lekapnak, a pörzsanyag is plusz ízt ad a levesnek. Ha még intenzívebb ízeket szeretnél elérni, akár sütőben is megsütheted a zöldségeket, úgy is a leveshez adhatod őket.
Ha még így is túlzónak éreznéd a céklát, tejföllel, feta sajttal érdemes tálalni, előbbi lágyítja az ízeket, utóbbi pedig tökéletes kontrasztot képez az édeskés zöldséggel. A friss zöldfűszer pedig megkoronázza az egész fogást, úgyhogy ne hagyd le róla a petrezselymet sem.
Répás céklakrémleves
Hozzávalók 5 személyre
- 500 gramm cékla
- 2 nagyobb darab répa
- 250 gramm krumpli
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1.2 liter alaplé
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 2 darab babérlevél
- 0.5 teáskanál kakukkfű
- ízlés szerint só, bors
- ízlés szerint feta sajt
- opcionális tejföl
- opcionális petrezselyem
Elkészítés:
A céklát, a répát és a krumplit hámozzuk meg, vágjuk 1-2 centis, egyforma méretű darabokra.
A hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze.
Melegítsünk egy lábasban olívaolajat, adjuk hozzá a hagymát. Pár percig dinszteljük, mikor átlátszó, adjuk hozzá a fokhagymát. Kevergetve pirítsuk 1 percig, majd adjuk hozzá az összekockázott zöldségeket. Vegyük feljebb a lángot, 5-10 percig kevergetve pirítsuk a zöldségeket, az sem baj, ha itt-ott lekapnak, a pörzsanyag nagyon jó ízt ad majd a levesnek.
Öntsük fel a zöldségeket az alaplével, majd adjuk hozzá a paradicsompürét, a babérlevelet, a kakukkfüvet. Sózzuk-borsozzuk. Ha forr a leves, vegyük lejjebb a lángot, fedjük le a lábast, majd gyöngyözve főzzük 30 percig, vagy míg minden zöldség meg nem puhul.
Ha kész, botmixerrel pürésítsük. Melegen, ízlés szerint tejföllel, feta sajttal és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors