Húsvéti répatorta kuglófformában sütve: elegáns desszert egyszerűen
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tavasz egyik kedvenc édessége, a répatorta kuglófformában kicsit izgalmasabb és elegánsabb külsőt kap az ünnepekre.
A répatorta akkor a legfinomabb, ha friss, édes, zsenge zöldségből készíted, erre tavasszal van a legnagyobb esélyed. Nem véletlen tehát, hogy húsvétkor ennek a süteménynek van nagy hagyománya.
Kezdőként is nyugodtan megsütheted, nagyon egyszerű recept, a lényeg, hogy jó puha és szaftos legyen. Ha még a sütőt sem szeretnéd bekapcsolni, akkor készíts répás energiagolyót, amelyet cukor helyett datolyával ízesíts. Bár máz nem lesz rajta, ízében tökéletesen hozza a répatortát. Ha pedig izgalmasabb külsőt szeretnél neki, akkor készítsd el tekercs formájában, tölteléknek pedig krémes mascarponét használj.
Ha igazán elegáns desszertet tennél az asztalra, próbáld ki kuglófformában a répás finomságot, mindenkit elvarázsol majd az alábbi recept.
Répatortakuglóf
Hozzávalók 12 szelethez
Kuglóf:
- 300 gramm cukor
- 350 milliliter olaj
- 4 darab tojás (L-es)
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 340 gramm liszt
- 1.5 teáskanál szódabikarbóna
- 0.5 kávéskanál só
- 1 teáskanál fahéj (őrölt)
- 6 darab sárgarépa
- 130 gramm darabolt dió vagy mogyoró
Máz:
- 220 gramm krémsajt (natúr)
- 60 gramm vaj
- 250 gramm porcukor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy közepes méretű kuglófformát vajazzunk és lisztezzünk ki vékonyan.
A sárgarépát tisztítsuk meg, és reszeljük le, a diót vagy a mogyorót vágjuk apróra.
Egy tálban keverjük habosra a cukrot, az olajat, a tojást és a vaníliakivonatot. Forgassuk bele a lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat, és keverjük csomómentesre. Keverjük hozzá a reszelt sárgarépát és a diót vagy a mogyorót.
Öntsük a masszát a kuglófformába. Süssük tűpróbáig, 50-60 percig. Hagyjuk a formában 10 percig hűlni, majd óvatosan borítsuk ki egy rácsra, ahol hagyjuk teljesen kihűlni.
Készítsük el a mázat. Egy kisebb tálban verjük habosra a krémsajtot és a vajat, majd forgassuk bele a porcukrot. Kenjük meg vele a kuglófot.
Fotó: Getty Images