Nagyon puha, szaftos répatorta: nem hiányozhat az ünnepi asztalról

répatorta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha húsvéti desszertet keresel, csakis a répatorta jöhet szóba, krémsajtos tetővel isteni lesz.

A répatorta egy teljesen egyszerű, kevert tésztás süti, semmi bonyodalom nincs benne. A lényeg, hogy nagyon szaftos legyen, mert egy répatortában ez az, amit keresünk és szeretünk. Én a liszt egy részét szinte mindig lecserélem valamivel, hol darált kókusszal, hol mandulával, hol dióval, mikor mi akad a kezem ügyébe. Ettől még ízesebb és puhább lesz a végeredmény.

Nemcsak a bekevert magvakkal lehet személyre szabni ezt a süteményt, van még egy csomó olyan terület, ahol elengedheted a fantáziádat. Lehet hozzá fűszereket használni: fahéjat, gyömbért, szerecsendiót, szegfűszeget - vagy-vagy, esetleg is-is. Vagy hagyhatod egyszerűen, fűszer nélkül, mint ahogy most én tettem. Keverhetsz bele a daráltan túl durvára vágott magokat is vagy mazsolát, esetleg kandírozott narancshéjat. Vagy mindet egyszerre.

Készülhet tortaformában, szögletesben vagy esetleg muffinformában, sok kis részre osztva, attól függően, ünnepre vagy hétköznapra készül.

Répatorta

29088783 36f79d3bed979d2e69e208527e897eb1 wm

Hozzávalók 6 adaghoz:

Tészta:

  • 3 darab tojás
  • 150 gramm cukor
  • 100 gramm vaj
  • 100 gramm liszt
  • ízlés szerint fahéj
  • 100 gramm darált mandula/dió
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 0.5 teáskanál
  • 2 darab sárgarépa
  • 100 gramm mazsola

Máz:

  • 150 gramm krémsajt
  • ízlés szerint cukor
  • ízlés szerint vanília
  • ízlés szerint citromlé
Recept idők

Elkészítés:

Üssük egy nagy keverőtálba a tojásokat, szórjuk bele a cukrot és keverjük habosra, majd az olvasztott, langyos vajat is adjuk hozzá. Szórjuk bele a lisztet, a darált mandulát/diót, szódabikarbónát, sütőport, sót és a fahéjat. Óvatosan keverjük el, majd forgassuk bele a reszelt répát és a mazsolát is.

Öntsük kivajazott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt formába, majd 180 fokosra előmelegített sütőben körülbelül fél óra alatt süssük meg. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy készen van-e.

A krémsajtot keverjük ki a cukorral, a vaníliával és a citromlével, majd kenjük meg vele a torta tetejét.

Cover: Getty Images, receptfotó: Ács Bori

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük