Mamaféle ecetes saláta sültek mellé: így készítve nem esnek össze a levelek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az ecetes saláta régi kedvenc, amit nem csak tojásos nokedli mellé érdemes fogyasztani, sültekhez és szaftos húsételekhez is tökéletesen illik.
Az ecetes saláta a világ egyik legegyszerűbb körete, főleg fejes salátából szokták készíteni, de ha épp nem kapsz szépet, akkor jégsalátával is helyettesítheted. Az ízvilágát érdemes saját ízlésre szabni, van, aki ecetesebben, míg más édesen szereti fogyasztani.
Így lesz ropogós a saláta levele
Több dologra is érdemes odafigyelni. Az egyik legfontosabb, hogy mindig tálalás előtt forgasd egybe a leveleket az öntettel, nem jó, ha sokáig állnak az ecetes lében, mert akkor összeesnek. A mamaféle technika szerint az alaposan megmosott leveleket hideg vízbe érdemes tenni tálalásig, mert ropogósan tartja azokat. Az is lényeges, hogy milyen tálban kevered össze a salátát, nem ajánlott fémet használni, mivel sokkal gyorsabban összeesik benne.
Mire érdemes még figyelni?
Cukorból mindig porcukrot válassz, mert könnyebben oldódik fel a vízben. Az ízek kialakítását érdemes saját ízlésre szabni, hisz mindenki mást szeret. Sokan úgy tartják, ez a saláta cukrosan az igazi, míg mások ecetesen szeretik jobban. Az ecetrajongók akár különlegesebb fajtával is kipróbálhatják, néhány csepp kakukkfüvessel, de még fokhagymát is reszelhetnek a saláta öntetébe.
Ropogós ecetes saláta
Hozzávalók 4 személyre
- 1 fej fejes- vagy jégsaláta
- 1 csipet só
- 2 deciliter víz
- 4 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál ecet
Elkészítés:
A salátaleveleket egyenként, folyó víz alatt alaposan mossuk meg, majd helyezzük a leveleket egy nagy tálba és engedjünk rájuk hideg vizet. A leveleket tálalásig tartsuk ebben.
A 2 deciliter vizet töltsük bele egy kis üvegbe, amelynek teteje is van, tegyük bele a sót, cukrot és ecetet. Csavarjuk rá a tetejét és alaposan rázzuk össze úgy, hogy a cukor rendesen feloldódjon.
A leveleket tetszőleges méretűre tépkedve helyezzük salátástálba, majd öntsük rá az ecetes levet, utána tálalhatjuk is a salátát.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors