Sokáig puha túrós-sajtos rúd: a tésztát előre is begyúrhatod
Ha szeretnéd, metélő- vagy medvehagymával is izgalmasabbá teheted a porhanyós vendégvárót, garantált a siker.
Ha szeretnéd elkápráztatni a vendégeidet valamilyen sós nassolnivalóval, teszteld le ezt a sajtos rudat, garantáltan elkérik majd a receptet. Napokig puha és omlós marad a tésztájába gyúrt zsírnak köszönhetően: én sima sertészsírt használtam, de nyugodtan kipróbálhatod mangalica- vagy kacsazsírral is.
Kicsit csavartam a megszokott recepten: mivel volt itthon töpörtyűkrém, azt is a tésztába gyúrtam. Még finomabb lett tőle, érdemes kipróbálni. Ha kihagynád, akkor használj helyette ugyanannyi zsírt, illetve emeld meg a só mennyiségét egy fél teáskanállal.
Hogy igazán sajtos legyen, nem csak a tetejére, a tésztájába is került bőven a goudából. Más fajta sajttal is működik a recept, chedarral is érdemes letesztelni.
A tésztát akár előző nap is összeállíthatod, jót tesz neki a hűtőben történő pihenés, legalább 3 órára tedd hidegre, mielőtt dolgoznál vele.
A lisztet keverjük össze a sóval és a reszelt sajttal. Morzsoljuk össze a zsírral és a töpörtyűkrémmel. Adjunk hozzá 4-5 evőkanál tejfölt és a tojást is, majd gyúrjuk össze a tésztát. Ha nem áll össze, mehet még hozzá tejföl.
Csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe legalább 3 órára, de inkább egy éjszakára.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Vágjuk a tésztát félbe. Az első részt tegyük lisztezett felületre, majd nyújtsuk kb. fél centi vastagra. Kenjük le tojással, szórjuk meg a sajt felével, majd vágjuk 1 centis csíkokra. A hosszú csíkokat vágjuk félbe vagy harmadoljuk.
Tegyük a rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe. Toljuk a sütőbe 10-12 percre, míg az alja szép barna nem lesz, majd járjunk el így a maradék tésztával is.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu