Szuper fogások maradék sonkából - Feltét is lehet, de perecbe is sütheted

húsvéti sonka cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bár a húsvéti sonka az ünnepi asztal kötelező fogása, előfordulhat, hogy többet vásárolsz belőle, mint amennyit meg tud enni a család.

A jó minőségű sonka kiválasztása nagyon fontos. A sonka a sertés combjából vagy lapockájából készül, érleléssel. A jó minőségű sonka sötétrózsaszín, bordós, lehetőleg nem gyorspáccal készült. Ha a kötözöttben nem bízol, hiszen nem látod a belsejét, akkor olyat válassz, amit félbevágtak, így látni, hogy mennyire zsíros és mennyire szép a színe. Ha mégis gyorspácolt sonkát vásárolsz, akkor mindenképpen olyat vegyél, amelyik nem engedett levet.

A sonka főzése nem ördöngösség, de néhány dologra oda kell figyelni, hogy igazán finom legyen. Itt elolvashatsz néhány tanácsot, hogy biztosan finom és puha sonka kerüljön az asztalodra. A sonka mellől nem hiányozhat a kalács sem, de süthetsz helyette foszlós bucikat is, amelyek szintén jól illenek a sós ízekhez. Amikor pedig vége az ünnepnek és minden igyekezeted ellenére sem fogyott el az összes sonka, de már nem kívánod a fonott kaláccsal, akkor sem kell kétségbe esned, mert a maradékból szuper fogásokat készíthetsz. 

Sonkás-sajtos perec

A puha pereccel akár a mozis élményeidet is felidézheted, de sima hétköznapon is megsütheted. A sima változat is finom, de még különlegesebb lesz, ha a tésztájába apróra vágott sonkát is keversz. A sonkás-sajtos perec úgy lesz tökéletes, ha a tetejét bőven megszórod sajttal, úgy sütöd szép pirosra. 

sonkás sajtos perec

Sajttal-sonkával töltött batyu

Ez a recept tényleg nagyon egyszerű, hiszen kész leveles tésztából is elkészítheted. Gyakorlatilag egy batyut kell formáznod, amelyben helyet kaphat a maradék sonka, mellé pedig tehetsz sajtot is, szépen megolvad a belsejében. A sajtos-sonkás batyut akár reggelire vagy uzsonnára is megsütheted, a hozzávalókhoz pedig nem kell a boltba sem lemenned. 

sajtos sonkás batyu

"Songoku" rakott tészta

Ez a rakott tészta biztosan a kedvenced lesz, pláne, ha szereted a sonka-gomba-kukorica kombinációt. Ez a hármas a pizzafeltétekről ismerős lehet, de most egy rakott tésztában sülnek igazán szaftosra. A szósz alapja tejföl és tejszín, amelybe a sonkát (ez lehet a maradék húsvéti), a gombát és a kukoricát kell belekeverni. A songoku tészta igazán laktató, rakott egytálétel. 

songoku tészta

Sajtos-sonkás muffin

A muffint alapvetően édességként eszik, de senki nem mondta, hogy nem lehet sós változatban is elkészíteni. A tésztája nagyon egyszerűen készül, csak össze kell keverni a hozzávalókat és muffinformába kanalazva kisütni. A tésztába pedig nemcsak édes, hanem sós alapanyagokat is keverhetsz, így sonkát is, a sajtos-sonkás muffin egy finom salátával akár könnyed ebéd vagy vacsora is lehet. 

sonkás aszaltparadicsomos muffin álló ok

Sajttal és sonkával töltött rántott palacsinta

Igazi laktató étel a sonkával-sajttal töltött palacsinta, amelyet most rántott változatban is kipróbálhatsz. Az biztos, hogy nem egy könnyű étel és nem öt perc munka van vele, de a végeredmény kárpótolni fog. A palacsintába besamelmártás kerül, ebbe kell keverni a sonkát és a gombát, majd az egészet bundázni és kisütni. A sonkát és a sajtot csirkemellbe is töltheted, úgy is finom lesz. Ha mozzarellát használsz, kicsit könnyedebb fogást kapsz. 

sajttal és gombával töltött rántott palacsinta

Sonkás-sajtos tészta

Talán a húsvéti sonka legegyszerűbb felhasználása, ha sonkás-sajtos tészta készül belőle. A végeredmény olyan lesz, mint egy kibővített mac and cheese, hiszen a sonka miatt laktatóbb lesz. A besamelmártás természetesen nem hiányozhat belőle, a maradék sonkát pedig süsd elő, hogy ropogósan kerüljön az ételbe. 

sonkás sajtos tészta

Sonkás-tojásos reggeli

Finoman szólva is laktató ez a reggeli, amely nem csupán egy sonkás tojásrántotta, hanem a megszikkadt kenyeret is beleteheted. A elkészítése egyáltalán nem bonyolult, csak össze kell keverni a hozzávalókat és az egészet a sütőbe tolni. Az biztos, hogy ezután a reggeli után estig nem leszel éhes. 

sonkás tojásos reggeli álló ok

Jókai bableves

A hagyományos csülkös bablevesbe nyugodtan belefőzheted a maradék sonkát, csak plusz zamatot ad az amúgy is igen ízgazdag és tartalmas fogásnak. A sózással nagyon óvatosan bánj, hiszen a csülök, a kolbász és a sonka is sós, lehet, hogy már nem is kell neki plusz ízesítés. A csipetkét ki ne hagyd belőle és persze a zöldségeket se.

jókai bableves

Fotó: cover: Getty Images, belső: Botos Claudia /Sóbors, Sági Zsófia / Sóbors, Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük