Szaftos, tejszínes csirkés-gombás pite – Omlós tészta rengeteg töltelékkel
A múltkori lazacos változat után most egy csirkés gombás pitét, elegánsabb nevén quiche-t sütöttem.
A sós pite, avagy a quiche az egyik legfinomabb francia recept, nem véletlen választották ezt III. Károly király koronázási ételének is. Bár az alapja hivatalosan vajas tészta, amelyre tejszínes-tojásos szósz kerül, számtalan változata kering az interneten.
Az alábbi egy gyors verzió, amelyben leveles tészta az alap, erre kerül a cottage cheese-ből, pecorino romanóból, tojásból és tejszínből álló szósz. Ebbe aztán bármilyen zöldséget belekeverhetsz, mi most a szezonra való tekintettel a spárga mellett döntöttünk.
A zöld spárga akkor a legfinomabb, ha roppanós, nincs túlfőzve, nem szálas, hanem szépen vágható. Még megpucolnod sem kell, elég, ha a fás végét letöröd.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Készítsünk elő egy kb. 24 centis csatos torta- vagy piteformát. Az alját béleljük ki sütőpapírral, az oldalát vajazzuk ki.
A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kör alakúra, majd tegyük a formába. A forma aljára és az oldalára is jusson tészta, a túllógó részeket vágjuk le. Szurkáljuk meg villával a tészta alját és oldalát is.
Tegyünk a tésztára egy sütőpapírt, majd szórjunk rá nehezéket, pl. szárazbabot. Így toljuk a sütőbe kb. 10 percre. Utána vegyük ki belőle a nehezéket és a sütőpapírt, majd toljuk vissza még kb. 5 percre, míg aranybarna lesz a tészta. Tegyük félre hűlni.
Közben keverjük össze egy tálban a cottage cheese-t, a pecorino romanót, a citrom héját és a kakukkfüvet. Keverjük bele a tojást és a tejszínt is, sózzuk, borsozzuk a szószt.
Öntsük a kihűlt tésztára.
A zöld spárgák fás végeit törjük le, majd fedjük be velük a quiche tetejét.
Toljuk vissza a sütőbe még 15-20 percre, míg a szósz megszilárdul, picit megpirul.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu