Miért lett Károly király koronázási étele egy francia fogás? A quiche receptjét is mutatjuk

Karoly-kiraly-koronazasi-quiche-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

III. Károly brit király és Kamilla királyné bejelentették a koronázási szertartás hivatalos ételét: ez pedig nem más, mint a quiche. Most megtudhatod, milyen jelentőséggel bír az ételválasztás!

Az ötlet a Buckingham-palota egyik séfétől, Mark Flanagantől származik, és az az elgondolás alapja, hogy a viszonylag egyszerű fogást otthon is bárki el tudja készíteni. Így egy nagy, közös nemzeti és nemzetközi lakoma kerekedhet belőle.

A quiche (ejtsd: kis) alapja egy hagyományos omlós, vajjal és zsírral készült pitetészta, amelyre tejszínes-tojásos töltelék kerül. Ezt egészíti ki a spenót, a lóbab és a cheddar sajt, a fűszerezésben pedig a tárkony dominál. Akárcsak az Erzsébet királynő koronázására készített curryfűszeres csirke, ez a quiche is sokat elárul az angol konyhában megfigyelhető multikulturalizmusról. A quiche ugyanis egy hagyományos francia fogás, és bár a koronázási ünnepség a brit nemzeti összetartozást ünnepli, az ételválasztásnak más üzenete is van.

Visszafogottság a szertartásokban

Az olyan kiemelt események jelentősége, mint egy uralkodó megkoronázása, az alkalomra felszolgált ételekben is megmutatkozik. Anglia történelmében a koronázási szertartások évszázadokon keresztül a fényűzésről szóltak, ezzel is hangsúlyozva a király és a királyi család fontosságát. IV György király 1821-es koronázási bankettje azonban minden elképzelést felülmúlt, és még mai szemmel is lenyűgöző méreteket ölt.

Karoly-kiraly-koronazasi-quiche-1

James Manning / Getty Images

Károly király koronázási ételéhez hasonlóan akkor is a francia gasztronómiáé volt a főszerep, és a 73 fogásos menüsor olyan ételeket tartalmazott, mint a gombával sült csirkemellfilé, a bárányszelet borsmártásban, a meleg fürjpástétom, a teknősleves vagy a pezsgőben főtt nyelvhal. Minden fogásból 1634 adagot szolgáltak fel, ennek a mai becsült értéke 27 millió angol font, azaz kb. 11,5 milliárd forint lehetett.

Károly király megkoronázása az előrejelzések szerint egy egyszerűbb és rövidebb szertartás lesz, hiszen sok modernkori uralkodóhoz hasonlóan ő is igyekszik mérsékelni a királyi események hivalkodó jellegét - ezzel is enyhíteni a nép és a királyi család között fennálló távolságot. Ennek fényében pedig nem meglepő, hogy egy visszafogott és húsmentes fogásra esett a választás. 

Karoly-kiraly-koronazasi-quiche-2

James Manning / Getty Images

Kulináris befolyás

A quiche az egyszerűség mellett ugyanakkor a francia kulináris befolyást is tükrözi. Nem Károly király megkoronázása az első esemény, amelynek francia fogás a hivatalos étele, és nem is csak koronázási, hanem más jeles eseményeken is rendszeresen szolgálnak fel francia ételt. 

Bármilyen kulturális ellenségeskedés, amely a britek és a franciák között fennáll, sokkal nagyobb ambivalenciát mutat a konyhában, mint bárhol máshol. Nagy-Britanniában a fine dining francia alapokon nyugszik, hiszen az angol gasztronómiát évszázadok óta befolyásolják a szomszédos trendek.

Karoly-kiraly-koronazasi-quiche

James Manning / Getty Images

Károly király az ételválasztásával elődei nyomdokaiba lép. Egyrészt a hagyományok előtt tiszteleg, hiszen előtte már sok uralkodó, többek között édesanyja, II Erzsébet királynő koronázási ebédjén is a francia fogásoké volt a főszerep. Ezzel együtt pedig Nagy-Britannia sokszínűségét és multikulturalizmusát emeli ki. A quiche esetében ugyanakkor a helyi termékek és ízek - tojás, spenót, tárkony - is előtérbe kerülnek, ezzel is erősítve a nemzeti öntudatot.

Ha érdekel, hogy milyen receptet állított össze a Buckingham-palota séfje, akkor ebben a cikkben minden hozzávalót megtalálsz hozzá, és az alábbi videó alapján te is könnyedén elkészítheted.

 Ha pedig nem sikerül a koronázási quiche-hez beszerezni minden szükséges alapanyagot, akkor készítsd el ezt a jól bevált, egyszerű spárgás változatot.

Spárgás-paradicsomos quiche

spárgás paradicsomos quiche recept

Hozzávalók 6 adaghoz

Pitetészta

  • 200 gramm liszt
  • 130 gramm vaj (jéghideg)
  • 0.5 kávéskanál
  • 1 evőkanál víz (jéghideg)

Töltelék

  • 4 darab tojás
  • 200 milliliter habtejszín
  • 1 kávéskanál
  • ízlés szerint bors
  • 500 gramm spárga
  • 6 szem koktélparadicsom
  • 100 gramm parmezán (reszelt)
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet és a sót keverjük össze egy tálban, morzsoljuk bele a hideg vajat úgy, hogy a vaj ne vegye át a kezünk melegét. Adjunk hozzá egy kanál hideg vizet, majd gyúrjuk a tésztát, amíg összeáll. Ha szükséges, adhatunk még hozzá vizet. Formázzuk gombóccá, csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe fél órára.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy piteformát kenjünk ki vékonyan vajjal, kicsit lisztezzük meg.  

A tésztát egyengessük bele a piteformába úgy, hogy oldalra is jusson a tésztából. Takarjuk le alufóliával, majd szórjunk rá babot vagy lencsét. Süssük 20 percig, majd fólia nélkül további 5 percig. Vegyük ki a pitét. Vegyük vissza a sütő hőmérsékletét 180 fokra.

Készítsük el a tölteléket. A spárgát vágjuk ízlés szerinti nagyságúra. Verjük fel a tojásokat, sózzuk, borsozzuk, majd kézi habverővel alaposan keverjük el benne a tejszínt és a sajt nagy részét. Öntsük a keveréket a pitetésztára. Szórjuk bele a spárgát, illetve oszlassuk el rajta a koktélparadicsomokat is. Szórjuk rá a maradék sajtot. 

Süssük még 35 percig. 

Cover: James Manning / Getty Images

Ezt is szeretjük