Édesre és krémesre sült retek selymes mustáros-vajas szószban
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A csodaszép élénkpiros retek méltatlanul mellőzött zöldség, pedig elképesztően egészséges, sokoldalúan feldolgozható.
A retek az egyik legeslegnagyobb kedvencem. Egész évben belekerül a kosaramba, mindig a szezonnak megfelelően. Ősszel és télen a jégcsap- és fekete retek. Tavasszal és nyáron pedig a hatalmas fehér sörretek és természetesen a csodaszép zsenge, olykor csípős, pikáns piros fajta, a hónapos retek.
Most ez utóbbi kerül terítékre egy izgalmas köret formájában, de egy kevés főtt gabonával akár remek főétel is kerekedhet belőle. De előbb nézzük, mit tud a retek.
Igazi szuperzöldség
Bizony ám. Tele van vitaminnal, ásványi anyaggal. Nagyobb mennyiségben található benne A-, B-, C- és K-vitamin, emellett kalcium, magnézium, kálium, vas és illóolajok. Kiváló rostforrás, kalóriatartalma viszont alacsony, segíti a szervezet méregtelenítését azzal, hogy fokozza az emésztést, valamint a máj és az epe működését. Mondhatjuk, hogy az egyik legszuperebb diétás alapanyag.
Sütve egyszerűen isteni
Meglepő gondolat, de nem elvetemült. A sütőben sült retek elképesztően finom. Kívül isteni ropogósra sül, belül puhább, de megőrzi tartását. A krémes vajas-mustáros szósz a harmadik állag, mely felteszi az i-re a pontot. Remekül passzol hozzá a hagymák legenyhébbike, a snidling. Ha valaki a karakteresebb ízeket kedveli, más zöldfűszerrel is kipróbálhatja.
Sült retek mustáros-vajas szószban
Hozzávalók 4 adaghoz
Sült retek
- 1 kilogramm retek
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kávéskanál só és bors
Szósz
- 2 evőkanál vaj
- 1 evőkanál mustár
- 2 evőkanál snidling
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A szárakat eltávolítjuk. A retket megmossuk, lecsöpögtetjük, félbevágjuk. Egy tálban olívaolajjal összeforgatjuk, sózzuk, borsozzuk.
A retket egy sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk. Forró sütőbe toljuk, nagyjából 35 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő vége felé a vajat felolvasztjuk, majd a mustárral kikeverjük. A kész retkeket átöntjük egy tálba, összeforgatjuk az öntettel, majd megszórjuk apróra darabolt snidlinggel. Azonnal tálaljuk.
Fotó: Getty Images