Vitaminbomba reggeli kása: quinoa és sütőtök az alapja

quinoa porridge
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A reggeli zabkása megunhatatlan műfaj. Minden évszakban más arcot és testet ölt a hozzáadott gyümölcsöknek és gabonának megfelelően.

Ha egészséges, mégis tápláló reggelire vágyunk, egyből a zabkása jut eszünkbe. Múltkor azt állítottam, hogy a zabkását még fényképezni sem lehet szépen, de aztán ezt az állításomat felülbíráltam, hisz ha szépen díszítjük, a zabkásáról is gyönyörű fotók készülhetnek.

Őszi "zabkása"

A zabkása tökéletes reggeli, de ha ezen az egészséges vonalon maradunk, akkor más gabonából is készíthetünk finom reggelit. Ősszel a feltétek is megváltoznak, a nyári gyümölcsöket lecseréljük, őszi színek és ízek kerülnek a tányérra. Az egyik ilyen igazi őszi íz a sütőtök, ami édes és sós ételekben is megállja a helyét. A quinoa, akárcsak a zabpehely, gyorsan megfő, utána pedig csak pakoljunk rá mindenféle finomságot, és már ehetjük is.  

Sütőtökös quinoa

quinoa porridge recept

Hozzávalók 2 személyre

  • 50 dekagramm quinoa
  • 10 dekagramm sütőtök
  • 1 evőkanál méz vagy bármilyen édesítő
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1.5 deciliter tej (lehet növényi is)
  • 1.5 deciliter víz
  • 1 marék mazsola
  • 1 marék mandula vagy egyéb olajos mag
Recept idők

Elkészítés:

A quinoát jól mossuk meg. A sütőtököt sütőben süssük meg, majd kockázzuk fel. Megsüthetjük úgy is, hogy felkockázzuk és serpenyőben egy kis vajon megdinszteljük.

 

A tejet és a vizet keverjük össze (lehet csak tejjel is készíteni), majd tegyük hozzá az édesítőt vagy a cukrot, a fahéjat és a quinoát, majd tegyük fel főni közepes lángon. Időnként keverjük meg, ha elfőtt a leve, pótoljuk.

 

Ízesítsük mézzel, a megpárolt sütőtökkel, mazsolával és magvakkal. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük