
Édes sütőtökös köleskrém: egészséges és gluténmentes nassolnivaló

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Yerba mate, Dél-Amerika aranya: a kávé és a tea ereje egy bögrében

Virslis-majonézes tésztasaláta: krémes, laktató és villámgyorsan kész

Varázslatos citromos pite: turmixgépben készül a krémes töltelék

Rántott csirke még sosem volt ilyen extra: különleges panír borítja

Mennyei málnás receptválogatás: a 6 legfinomabbat mutatjuk
A köles az a gabona, amely pont az íztelenségéből profitál, mert bármilyen típusú ételhez illik, legyen az édes vagy sós. Ráadásul a főzés idejétől függően köret, de akár krém is lehet belőle.
Biztos mindenkivel, de velem többször is előfordult, hogy túlfőztem valamit, például a rizst. Ilyenkor nem kínoztam vele senkit, vagy ment a kukába, vagy valami kis felvágottal feltálaltam a kutyámnak, aki persze hálás volt érte.
A kölest nyugodtan túlfőzhetjük
A köles viszont az a gabona, amit ha túlfőzünk, remek kása készíthető belőle, sőt, megfelelő ízesítéssel krém is. A másik előnye, hogy semleges ízű, így édessé és sóssá is tehető. Fontos, hogy mindig alaposan mossuk át, hogy az egyébként erős mellékízét elvegyük.
Sütőtökös vegán köleskrém

Hozzávalók 2 személyre
- 200 gramm köles
- 150 gramm sütőtök
- 1 evőkanál méz (ízlés szerint)
- 1 kávéskanál só (ízlés szerint)
Elkészítés:
A kölest mossuk át alaposan, és háromszoros mennyiségű vízben főzzük nagyon puhára. Ha megfőtt, takarjuk le, és hagyjuk, hogy kihűljön. A sütőtököt hámozzuk meg és kockázzuk fel, majd egy kis vajon dinszteljük meg. Egy részét botmixerrel pépesítsük és keverjük a köleshez. A maradék, egészben hagyott darabokat is forgassuk bele a masszába. Ízlés szerint sóval vagy mézzel ízesítsük.
Fotó: Getty Images