A svédek tejberizse vaníliapudingtól selymes – Villámgyors vacsora vagy desszert
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tejberizs egy végtelenül egyszerű étel, de plusz hozzávalókkal izgalmassá lehet tenni.
A tejberizs és a tejbegríz közt az a nagy különbség, hogy a tejberizs harapnivalóbb textúrájú finomság, ráaádásul nagyon sokféleképpen lehet variálni, gyümölccsel, kakaóval, fahéjjal, akár lekvárral. A legfinomabb melegen, de hidegen is jólesik fogyasztani, olyan lesz, mint egy puding.
Sokan nem gondolnák, de az egyszerű desszert különböző nemzetek étlapján is szerepel. A török tejberizs is kicsit más, tejszín és vanília teszi krémessé, no meg az, hogy sütőben sül. A svéd változat szintén a sütőben teljesedik ki, a rizsbe plusz vaníliapuding kerül, ettől még puhább lesz. Kicsit hasonlít a rizskochra.
Svéd tejberizs
Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 milliliter víz
- 200 gramm rizs
- 500 milliliter tej
- 3 darab tojás
- 100 gramm cukor
- 1 zacskó vaníliás pudingpor
- 1 evőkanál vaj
- 0.5 teáskanál vaníliakivonat
- 0.5 teáskanál só
Elkészítés:
Egy lábasba öntsünk vizet, tegyük fel főni a rizst. Amikor forrni kezd, vegyük lejjebb a hőmérsékletet, takarjuk le a lábast, addig főzzük, amíg a rizs meg nem puhul és a vizet magába nem szívja.
A sütőt melegítsük fel 165 fokra. Egy 20 centiméter hosszú tepsit vajazzunk ki.
A rizsre öntsük rá a tejet, óvatosan forgassuk össze. A tojást, a cukrot, a pudingport, a vaníliát és a sót keverjük össze egy másik tálban, öntsük rá a rizsre, majd az egészet kanalazzuk be a tepsibe. Tűpróbáig, körülbelül egy órán át süssük.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors