Szaftos rakott zöldbab hús nélkül, sok sajttal: mirelit zöldségből is isteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A zöldbab selymes besamelmártással van egybeforgatva, majd tepsiben sül aranybarnára.
Sokan nem is gondolnák, hogy zöldbabból mennyire finom rakottas készülhet, a nagy kedvenc rakott kel és karfiol mellett ez is helyet kaphatna. Nemcsak kiadós főétel, hanem ízletes köret is szervírozható belőle.
Ha köretnek szánnád, besamelmártással és sajttal egybeforgatva süsd pirosra, de ha izgalmasabb ízélményre vágysz, akkor a besamellel egybeforgatott zöldbab tetejére panko morzsa és pirított hagyma kerüljön, így kellemesen roppanósra sül. Az ízekkel is érdemes játszani: besamelnél gyakran a szerecsendió is különleges résztvevő, ebben a receptben viszont fokhagymától és cayenne-borstól lesz karakteresebb.
Így lesz még finomabb
A besamelmártásba pirosra sütött baconkockákat is érdemes keverni, úgy sokkal tartalmasabb és még ízletesebb étel kerülhet az asztalra. A recept nagy előnye, hogy akár előző este összedobhatod, majd lefedve hűtőben tárolhatod, amikor pedig szükség lesz rá, told a sütőbe és várd ki, amíg elkészül a mennyei rakott zöldbab.
Szaftos rakott zöldbab
Hozzávalók 6 személyre
Alap:
- 1 kilogramm zöldbab (mirelit)
- 20 dekagramm sajt (cheddar)
- 0.5 bögre panko morzsa (opcionális)
Besamelmártás:
- 1 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 5 deciliter tej
- 2 gerezd fokhagyma
- só és bors ízlés szerint
- 0.5 teáskanál cayenne-bors
Pirított hagyma:
- 4 fej vöröshagyma
- 3 evőkanál liszt
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
Először a besamelmártást készítsük el: a vajat magas falú lábasban olvasszuk fel, majd keverjük bele a lisztet, állandó kevergetés mellett öntsük fel a tejjel, ízesítsük sóval és borssal, addig főzzük, míg besűrűsödik (körülbelül 5-8 perc). Utána keverjük bele a zúzott fokhagymát és a cayenne-borsot.
A babokat dobjuk forrásban lévő vízbe és főzzük puhára (5-8 perc), majd szűrjük le.
A puha babokat tegyük jénaiba vagy más hőálló edénybe, csorgassuk rá a besamelmártást és a reszelt sajttal keverjük egybe.
Készítsünk pirított hagymát e szerint a recept szerint.
A besameles zöldbab tetejére szórjunk panko morzsát (opcionális) és pirított hagymát, utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-25 percre, míg szép aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images