Ropogós szezámmagos keksz: a legfinomabb sós nassolnivaló
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Sós kekszet is legalább olyan egyszerű készíteni, mint édeset, ráadásul sokféle maggal és fűszerrel gazdagítható.
Bár egy nassolnivalóra ritkán mondjuk, hogy egészséges, léteznek olyan változatok, amelyekben azért megbújik egy-egy egészségesebb alapanyag, főként a magvas kekszek ilyenek. Ha már nassolunk, akkor válasszuk ezeket a ropogtatnivalókat, ugyanolyan finomak, mint a sima sós kekszek, sőt, a magvaktól még különlegesebbek.
Az alábbi verzióban szezámmag és lenmag van, de készíthetjük csak az egyikből is. Bár nem kötelező és nem is része az eredeti receptnek, a szezámmagot érdemes picit megpirítani, úgy tenni a kekszbe, sokkal diósabb íze lesz.
Szezámmagos keksz
Hozzávalók 30 darabhoz
- 140 gramm búzafinomliszt
- 2 evőkanál lenmag
- 2 evőkanál szezámmag
- 1 teáskanál só
- 1 csipet bors
- 2 teáskanál olaj (repce)
- 80 milliliter víz
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, béleljünk ki két tepsit sütőpapírral.
A lisztet, magvakat, sót, borsot keverjük össze egy tálban. Adjuk hozzá az olajat és a vizet, majd gyúrjunk belőle sima felületű tésztát.
A tésztát felezzük el, az egyik felét nyújtsuk ki lisztezett felületen. Minél vékonyabb, annál ropogósabb lesz, a 2 mm-es szinte chips lesz, míg az 5 mm-es inkább keksz.
Egy sütikiszúróval szaggassuk ki a tésztát, az elkészült kekszeket tegyük az előkészített tepsire. Szurkáljuk meg a tetejüket villával, hogy ne emelkedjenek meg.
A felső rácson kb. 10-12 percig süssük őket - ez az idő a 2-3 mm-es kekszekre vonatkozik, ha vastagabbak, lehet, picit több idő kell nekik. Akkor jó, ha a szélük aranybarna.
Ismételjük meg ezt a folyamatot a tészta másik felével is. Hagyjuk őket a tepsin kihűlni, majd légmentesen záródó dobozban tároljuk.
Fotó: Getty Images