Vastag tésztájú szicíliai pizza: tepsiben nagyon könnyen elkészíthető
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A szicíliai pizza vastag, puha tésztájáról híres, amit intenzív fűszerezésű feltéttel szokás gazdagítani.
A szicíliai pizza, más néven a sfincione tésztája hasonló a focacciához. Jóval vastagabb a megszokott pizzatésztánál, a feltét pedig különleges, sokkal fűszeresebb. A szivacsos textúrájú tésztát sokkal tovább kell pihentetni, így kel meg majd szép nagyra. A feltét is egészen újszerű - a paradicsomszósz ízesebb, sajt és szardella gazdagítja, erre szokás még fűszert és zsemlemorzsát szórni, amitől ropogós lesz.
A sfincione népszerű utcai ételnek számít Szicíliában, azonban nem kell odáig mennünk egy szelet pizzáért, mi is el tudjuk készíteni otthon a finomságot. Az alapanyagok könnyedén beszerezhetőek, arra azonban készüljünk fel, hogy 4-5 órába telik egy ilyen pizza elkészítése, de az első falatnál elkönyvelhetjük, megérte minden percét a munka.
Szicíliai pizza
Hozzávalók 4 személyre
A tészta:
- 500 gramm liszt
- 320 milliliter víz
- 7 gramm élesztő
- 2 evőkanál olívaolaj
- olívaolaj a tészta kenéséhez
- 1 teáskanál cukor
- 1 csipet só
A szósz:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 fej hagyma
- 6 darab szardella
- 800 gramm sűrített paradicsom
- 150 gramm sajt (gouda, pecorino, provolone)
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál fokhagyma (por)
A feltét:
- 30 gramm zsemlemorzsa
- 30 gramm sajt (pecorino, parmezán)
- 1 teáskanál oregánó
Elkészítés:
A tészta:
A lisztet, sót és a cukrot keverőtálba öntjük, egybekeverjük, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. A langyos vizet folyamatosan adagoljuk, miközben dagasztjuk, az olajat is beledolgozzuk. A jól kidolgozott tésztát tiszta edénybe tesszük, a tetejét olajjal megkenjük, keresztben bevágjuk, lefedve, meleg helyen 2 órát pihentetjük.
A szósz:
A hagymát megpucoljuk, majd vékonyan felszeleteljük, olajon megdinszteljük. Miután a hagyma összeesett, hozzákeverjük a feldarabolt szardellát és fokhagymát, 2-3 perc után a sűrített paradicsommal felöntjük, alapos keverés után, körülbelül 2-3 perc múlva a feldarabolt sajtot is a szószba forgatjuk, egybeforraljuk, sóval és borssal ízesítjük.
A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk (a tepsi méretének megfelelően). A tepsit enyhén kikenjük olajjal, majd a tésztát beleigazgatjuk és 2-3 órán át hagyjuk pihenni. Utána a tésztát megkenjük a paradicsomos szósszal, a zsemlemorzsát rászórjuk, majd az oregánót, végül a sajtot is. A pizzát előmelegített, 180 fokos sütőben 20-35 perc alatt megsütjük.
Fotó: Getty Images