Vízhajtó, karcsúsító saláta bulgurral: magában is nagyon laktató
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
A saláta nagyon szerethető étel, ha nem is minden nap, de szívesen eszem magában is. A tabulé pont egy olyan változata, amit húsok vagy főételek mellé is fogyaszthatunk, de egyedül is megállja a helyét.
A tabulé egyik - de nem fő - összetevőjének, a bulgurnak óriási hagyománya van az arab országokban. A bulgurt, vagyis a tört búzaszemeket előfőzik, szárítják, majd megőrlik. A bulgur a közel-keleti konyha egyik fő alapanyaga, önállóan, köretként, de húsételekhez keverve is fogyasztják.
Petrezselyem bulgurral ízesítve
Bár a tabulét a bulgur teszi laktatóbbá, a saláta mégsem erről a gabonáról, hanem a petrezselyemről szól. Az eredeti, autentikus libanoni receptben olyannyira a petrezselyem dominál, hogy a tabulé gyakorlatilag petrezselyemsaláta némi paradicsommal és bulgurral ízesítve.
A petrezselyem nem olyan megosztó zöldség, mint mondjuk a kapor vagy a koriander, ezért jó alapanyag, ráadásul nagyon egészséges. A zöldje és a gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású, és erősen vízhajtó is.
Tabulé
Hozzávalók 4 adaghoz
- 3 darab paradicsom
- 1 csomag újhagyma
- 10 dekagramm bulgur
- 6 csomag petrezselyem
- 1 csomag mentalevél
- 1 deciliter citromlé
- 4 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A paradicsomot kockázzuk fel, a hagymát is vágjuk apróra. A petrezselyemzöldet és a mentát aprítsuk össze. (A szárára nem lesz szükségünk.)
Tegyünk mindent egy salátástálba, keverjük össze, és facsarjuk rá egy fél citrom levét. Ízesítsük olívaolajjal, sóval, borssal.
Fotó: Getty Images