Bakonyi csirkepaprikás sok gombával, tejföllel: ezt élvezet tunkolni
A tejfölös csirkepaprikás megunhatatlan fogás, gombával pedig még tartalmasabb és jobb.
Sokan csak combból készítik a csirkepaprikást, pedig egész csirkéből lenne érdemes, a szárnya, a melle, de még farhát is mehet bele, sőt, a belsőségeket, mint a máj, zúza vagy a szív is nyugodtan belefőzheted az alapba. Így még sokkal finomabb lesz a paprikás, arról nem is beszélve, mennyivel gazdaságosabb, ha így készíted.
Legyen szó paprikásról vagy pörköltről, én mindig lecsóalappal indítom a főzést, egy darab paprikát és paradicsomot kockázok a hagyma mellé. A sok zöldség ízesíti és sűríti is a szaftot, mindenképp próbáld ki így, ha még nem tetted.
A nagyiféle csirkepaprikás tejfölös habarást kap a végén, és akkor lesz az igazi, ha nokedlivel kínálod. Ha picit több időd/türelmed van, sztrapacskával is kipróbálhatod.
Készítsük elő az alapanyagokat: a húst tisztítsuk meg, öblítsük át, ha szükséges. Tegyük félre. A zöldségeket mossuk meg, a paprikát és a paradicsomot vágjuk kisebb darabokra. A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagyma maradhat egészben, de törjük meg.
Forrósítsunk olajat egy nagyob lábasban, dobjuk rá a vöröshagymát. 3-4 perc alatt dinszteljük üvegesre, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a paprikát és a paradicsomot. Pár percig fonnyasszuk a zöldségeket, nem kell még teljesen megpuhulniuk. Szórjuk rá a pirospaprikát, alaposan keverjük el a zöldségekkel. Adjunk hozzá kb. fél-1 deci vizet, azzal is keverjük át, várjuk meg, míg a paprika szépen elolvad. Sózzuk, borsozzuk az alapot.
Adjuk hozzá a húst, forgassuk össze a paprikás alappal, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi a csirkét. Várjuk meg, míg forrásnak indul, akkor vegyük kicsire a lángot, fedjük le, majd nagyjából 45 percig főzzük, míg a szaft sűrű, a hús pedig puha nem lesz.
Míg készül a paprikás, készítsük el a nokedlit ez alapján a recept alapján. Természetesen tésztával is kínálhatjuk.
Ha megpuhult a hús, a tejfölt keverjük ki 1-2 evőkanál liszttel attól függően, mennyire sok a lé, mennyire szeretnénk hosszú lével, majd adjunk hozzá egy merőkanál forró szaftot is. Öntsük az egészet vissza a csirkepaprikásba, forraljuk egybe.
Kész is van, a nokedlivel kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
@sobors.hu