A rakott kel sok tejföllel az igazi – A laktató fogás másnap még finomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A rakott kel jó szaftosan az igazi, ezért sertéshúsból érdemes készíteni, lapockából, combból vagy dagadóból, sütésnél pedig figyelni kell, hogy ne szárítsd ki!
A rakottas ételek nagy kedvencek, finomak és laktatóak, két napra is lehet velük tervezni. Szerencsére ezek a fogások másnap is finomak maradnak, csak újra kell őket melegíteni a sütőben.
A rakott kelkáposzta gyerekkorom nagy kedvence, szerintem ez az az étel, ami jó sok tejföllel az igazi, úgyhogy én nagyon bőkezűen bántam vele. Régebben az utolsó réteget is tejföllel zártam, mára azonban sajtra és panko morzsára cseréltem, így készítve sokkal izgalmasabb. A rétegezés előtt a kelkáposzta leveleit blansírozom, ennél a részfolyamatnál figyelmesnek kell lenni, nem az a cél, hogy a leveleket szétfőzd. A blansírozásnak köszönhetően megmarad a zöldség színe és roppanósabb is lesz.
A rakott kel szaftosan finom, épp ezért ne hagyd túl sokáig pirulni, mert akkor száraz lesz, illetve az sem mindegy, milyen húst választasz hozzá.
Tejfölös rakott kel
Hozzávalók 4 személyre
- 1.5 kilogramm kelkáposzta
- 70 dekagramm darált hús (sertés)
- 3 fej vöröshagyma
- 1 bögre rizs
- só és bors ízlés szerint
- 2 teáskanál pirospaprika
- 45 dekagramm tejföl
- 10 dekagramm sajt
- 2 marék panko morzsa
- kevés olaj
Elkészítés:
A kelkáposzta torzsáját vágjuk ki, majd szedjük leveleire vagy vágjuk szeletekre.
Az előkészített leveleket dobjuk forrásban lévő sós vízbe, főzzük 5-8 percig, majd tegyük őket jeges vízbe.
A finomra vágott hagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd szórjuk rá a pirospaprikát. Amint elkevertük, dobjuk rá a darált húst, fűszerezzük sóval és borssal, pároljuk addig, míg a saját leve elfő, utána kevés vízzel felöntve főzzük addig, amíg a hús puha lesz, a szaft besűrűsödik.
A rizst öntsük másik lábasba, kevés olajon pirítsuk 2 percig, majd öntsük fel 2 bögre vízzel, sózzuk. Gyakran kevergetve, fedő alatt főzzük addig, míg a rizs megpuhul (10-15 perc).
Az elkészült rizst és az elkészült darált húsos ragut keverjük egybe.
Egy jénai vagy tepsi alját enyhén kenjünk ki olajjal, majd szórjunk rá 1 marék panko morzsát. A tetejére a kinyomkodott kelkáposzta fele kerüljön, a káposztára a rizses darált húst pakoljuk rá, majd a tejfölt is kenjük a rizses húsra. Utána a maradék kellel zárjunk, annak a tetejére pedig mehet az 1 marék panko morzsa és a reszelt sajt.
A rakottas tetejére nagyon kevés, leheletnyi olajat csurgassunk, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 25-35 percre pirulni.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors