Krémes, tejfölös zöldborsófőzelék: keményítővel sűrítve biztosan nem lesz csomós
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Zöldborsófőzelék sokféleképpen készülhet, de ha igazán könnyed végeredményre vágysz, készítsd el ezt a receptet.
Ha tavasz, akkor zsenge borsó, bár magában is jólesik falatozni, főzeléket mindenképp érdemes belőle készíteni. Hogy igazán friss legyen az összhatás, egy nagy adag petrezselymet is kevertünk bele, a krémességéről pedig a tejföl gondoskodik.
Ez a változat most nem habarással vagy rántással készült, keményítőt használtunk, de akár önmagával is sűrítheted, ha botmixer segítségével itt-ott pürésíted. A keményítő nagy előnye, hogy egész biztosan nem lesz csomós, nem nehezíti el a főzeléket, ráadásul utólag is korrigálhatsz vele, ha nem lett elég sűrű a végeredmény. Csak egy kevés hideg folyadékkal kell kikeverni, a főzelékbe önteni, majd összefőzni vele.
A főzelék lelke a hagyma, ebbe a változatba vörös- és fokhagyma is került, ezeket vajon érdemes megdinsztelni, hogy még finomabb legyen a végeredmény. A zöldborsót pedig alaplével érdemes felönteni, sokkal ízletesebb lesz a főzelék.
Tejfölös zöldborsófőzelék
Hozzávalók 4 személyre
- 2 ek vaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 450 gramm zöldborsó (friss vagy mirelit)
- 3 gerezd fokhagyma
- 0.5 liter alaplé
- ízlés szerint só, bors
- 100 gramm tejföl
- 1.5 ek keményítő
- 2 ek petrezselyem (friss)
Elkészítés:
Készítsük elő a hozzávalókat: a hagymákat pucoljuk meg, a fokhagymát reszeljük le, a vöröset vágjuk finomra. A petrezselymet aprítsuk össze.
A vajat olvasszuk meg egy lábasban, dobjuk rá a hagymát és a borsót. Pár percig dinszteljük, míg a hagyma átlátszó nem lesz, a borsó pedig félig megpuhul. Dobjuk rá a fokhagymát is, keverjük vele össze.
Öntsük fel az alaplével, sózzuk, borsozzuk, várjuk meg, míg felforr, majd vegyük kicsire a lángot. Fedő alatt főzzük kb. 15 percig, míg a borsó teljesen puha nem lesz.
Vegyünk ki a levéből 1 merőkanállal, keverjük össze a tejföllel és a keményítővel. Öntsük vissza az egészet a borsóhoz. Várjuk meg, míg rottyan egyet, majd keverjük bele a petrezselymet is.
Rögtön tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors