Selymes sajtszószban sült csirkemell: omlós és nagyon finom
A csirkehús tejszínes, sajtos szósszal nyakon öntve kerül a sütőbe, ettől lesz vajpuha és ízletes.
Hihetetlenül frissítő és könnyed ez a tejszínes csirkemell, a tárkony és a citrom fanyar zamata nagyon jót tesz neki, a roppanós spárga pedig tökéletesen kiegészíti a krémes szószt. Amilyen összetettnek hangzik így elsőre, annyira egyszerűen és gyorsan készül, fél órán belül tálalhatod is a laktató fogást.
Nem kötelező eleme, de még finomabb lesz a szósz, ha egy kevés fehérborral főzöd, ezt öntsd rá a pirult csirkére és spárgára: így egyrészt feloldja a serpenyő aljára ragadt ízekben gazdag pörzsanyagot, másrészt pluszízzel ruházza fel a mártást. Ne aggódj, egyáltalán nem lesz alkoholos az étel, a bor teljes mértékben elpárolog.
Fontos, hogy zsíros tejszínnel dolgozz, minimum 30%-ossal, különben könnyedén kicsapódik, és akkor darabos lesz a szósz.
A csirkemellfilét tisztítsuk meg, vágjuk csíkokra. Öntsünk rá 1 ek. olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, tárkonnyal ízesítsük, forgassuk össze. A spárgák fás végeit törjük le. A fokhagymákat pucoljuk meg, vágjuk durvára.
Forrósítsunk egy nagyobb serpenyőben olívaolajat, dobjuk rá a csirkemellet. Fehéredésig süssük, az sem baj, ha itt-ott megpirul. Adjuk hozzá a spárgát és a fokhagymát is, majd 2 perc után öntsük fel a fehérborral, kanalazzuk bele a mustárt. Addig főzzük, míg az alkohol elpárolog.
Ekkor öntsük fel az alaplével, majd 5 percig gyöngyözve főzzük. Adjuk hozzá a tejszínt is, majd főzzük alacsony lángon még 4-5 percig, míg picit sűrűsödik.
Ekkor keverjük bele a citromlevet és a citromhéjat is, forgassuk össze, majd húzzuk le a tűzről.
Rögtön kínálhatjuk is a kedvenc köretünkkel.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu