Selymes petrezselyem-krémleves: tejszínes, tojásos sűrítést kap
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha a húsmentes táplálkozást részesíted előnyben, vagy csak törekedsz rá, akkor kezdd az új évet könnyed, mégis tartalmas petrezselyem-krémlevessel.
Egy ideje a január egyet jelent a húsmentes táplálkozással, világszerte egyre többen törekednek arra, hogy az év első hónapjában kerüljék a húst és állati termékeket, mindezt a Föld megóvásának érdekében. Érdemes kipróbálni a vega vagy vegán életformát legalább egy-két hét erejéig, előfordulhat, hogy sokkal jobban érzed majd magad, ha életmódot váltasz, megtörténhet, hogy jobb lesz a teljesítőképességed, sokkal frissebbnek fogod magadat érezni. Ha kipróbálnád a húsmentes táplálkozást, receptötleteket bőven találsz az oldalon, most is egy ilyen finomságot mutatunk.
Nem kell rögtön mély vízbe ugranod, a vegán a következő szint, az is elég, ha a húst elhagyod heti pár alkalommal. Tejtermék és tojás kerülhet a bevásárlókosaradba, azért úgy mégiscsak tartalmasabb lesz a leves. Ha viszont minden állati terméket kerülnél, akkor ne legírozással sűrítsd a levest. A tojást hagyd ki, tejszín helyett használj növényi italt és étkezési keményítőt.
Tejszínes petrezselyem-krémleves
Hozzávalók 4 személyre
- kevés vaj vagy olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 20 dkg fehérrépa
- 20 dkg burgonya
- só ízlés szerint
- fehér bors ízlés szerint
- 2 evőkanál liszt
- 3 csokor petrezselyem
- 2 l víz vagy alaplé
- 2 dl tejszín
- 2 darab tojássárgája
Elkészítés:
A megtisztított fehérrépát és burgonyát vágjuk kisebb darabokra, tegyük félre.
A hagymát vágjuk finomra, olajon vagy vajon dinszteljük üvegesre, majd dobjuk rá az összekészített fehérrépát, burgonyát, és pirítsuk tovább. Közben fűszerezzük sóval és borssal, adjuk hozzá a lisztet.
A 3 csokor petrezselyemből 2-t vágjunk finomra, dobjuk rá a krumplira, és öntsük fel vízzel. Főzzük puhára a zöldségeket.
Amikor a krumpli puha, turmixoljuk le, majd alacsony láng felett hagyjuk még a tűzhelyen a levest.
A tejszínt és a tojássárgáját keverjük össze, majd adjunk 2-3 merőkanál levest hozzá, keverjük össze. Utána csorgassuk a levesbe, alacsony láng felett főzzük 2-3 percig.
A krémleves tetejét a megmaradt összeaprított petrezselyemmel és krutonnal tehetjük izgalmasabbá.
Fotó: Getty Images