Az olaszok híres parmezános, citromos tésztája: a Pasta al Limone üde és gyors fogás
Ha nem jut semmi az eszedbe, hogy mi legyen a vacsora, a parmezános, citromos tészta kitűnő választás.
Még az olaszok közt is megoszlanak a vélemények, hogyan készül az eredeti carbonara, annyi azonban bizonyos, hogy a klasszikus recepthez 4 hozzávalóra van szükség: tojásra, tokaszalonnára, pecorino romanóra és frissen őrölt borsra. Bár az alapanyagok listája rövid, egyiket sem szabad lecserélni másra, nem mindegy ugyanis, milyen szalonnát vagy sajtot használsz, már ha az eredeti receptet reprodukálnád.
Mint már említettem, még Olaszországban sem egységes a recept, sokan egész tojással, mások csak sárgájával vagy vegyesen dolgoznak a kettővel. Én már próbáltam így is-úgy is, és mindkét verzió hibátlan volt, sárgájával talán krémesebb volt, míg egésszel több lett a szósz.
A fokhagyma is megosztó kérdés: bár az eredetiben nem szerepel, bevallom, én mindig dobok 1-2 megtört gerezdet a szalonna mellé, hogy átadja az ízét a húsnak, és így a szósznak is. Sót viszont egyáltalán nem igényel a recept, bőven elég a szalonna és a sajt mint ízesítők.
A szalonnát vágjuk nagyon vékony szeletekre (2 mm), majd csíkozzuk. A sajtot reszeljük le.
A tésztát főzzük al dentére sós, lobogó vízben. Ne törjük félbe, egészben tegyük a fazékba, ahogy puhul az alja, szépen bele lehet majd forgatni.
Ahogy a tésztát elkezdjük főzni, azzal párhuzamosan kezdjük el sütni a szalonnát. Nem kell teljesen ropogósra sütni, de a zsír nagy része süljön ki belőle. Szórjuk meg frissen őrölt borssal.
Közben egy tálban keverjük össze a tojást, a tojássárgáját és a reszelt sajtot.
A kész tésztát egy csipesz segítségével szedjük a szalonnára, forgassuk egybe a kisült zsírjával. Adjunk hozzá kb. fél-1 decit a főzővizéből is. Húzzuk le a tűzről, öntsük rá a tojásos keveréket. Gyors mozdulatokkal forgassuk egybe, rázzuk össze a tésztával, a tészta és a serpenyő hőjének köszönhetően krémes, sűrű lesz a szósz. Ha nem tartja eléggé a hőt a serpenyő, nem krémesedik a tojás, vissza lehet tenni nagyon pici lángra folyamatos kevergetés mellett, míg besűrűsödik.
Azonnal tálaljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu