Isteni sült rizs tojással és zöldségekkel: szójaszósztól lesz igazán finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az ázsiai konyhában nem csak a húsokat készítik izgalmasan, a köreteiket is érdemes kipróbálni.
Pár hozzávalóból isteni köretet – akár könnyed ebédet – készíthetsz, a kínai tojásos rizs laktató, tele van ízekkel, tökéletes fogás. Az egyszerű főtt rizst a pirítás is a köbre emeli, de a szezámolaj és a szójaszósz adja meg igazán a karakterét. Előbbit nem érdemes más növényi olajra cserélni, a szezámolaj kiváló sütésre, magas a füstpontja, de fűszerként is használják, a rizs ízén és illatán is sokat dob.
A kínai köret egyik fő hozzávalója a tojás, amely mellé sok-sok zöldség kerül. Leggyakrabban borsót és répát kevernek a rizsbe, én most kukoricát is tettem bele, de le lehet cserélni akár paprikára, gombára is. Mirelit zöldséggel és frissel is működik a recept, utóbbinak picivel több idő kell.
A szójaszószt ízlés szerint adagold, 2-3 evőkanálnyi is elfér benne, arra vigyázz, hogy ez is sós, úgyhogy óvatosan a fűszerekkel.
Tojásos sült rizs
Hozzávalók 4 személyre
- 200 gramm rizs (hosszú szemű)
- 2 evőkanál szezámolaj
- 1 fej fehér hagyma
- 150 gramm mirelit borsó, répa, kukorica
- 2.5 evőkanál szójaszósz
- 2 darab tojás
- ízlés szerint só, bors
- zöldhagyma (a tálaláshoz)
Elkészítés:
A rizst főzzük meg a csomagoláson írtak szerint. Öblítsük át hideg vízzel, hogy ne ragadjanak össze a szemek.
A hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A tojásokat verjük fel egy tálban.
Forrósítsunk fel egy mély serpenyőt vagy wokot, adjuk hozzá a szezámolajat. Dobjuk bele a hagymát és a mirelit zöldségeket, dinszteljük őket puhára, az se baj, ha picit lepirulnak. A zöldségeket toljuk a serpenyő egyik felébe, a másikba öntsük a felvert tojásokat. Készítsünk tojásrántottát, amikor megsült, keverjük össze a zöldségekkel.
Adjuk hozzá a rizst, majd öntsük rá a szójaszószt, keverjük egybe. Nagy lángon süssük tovább, míg a rizs itt-ott lepirul.
Zöldhagymával kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors