Pihe-puha vaníliás briós: a kelt tésztás finomság muffinsütőben készül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A bársonyos textúrájú kelt sütemény trükkösen, muffinformába adagolva sül szép aranybarnára, kezdő konyhatündérek is bátran elkészíthetik a finomságot.
Sokan félnek a kelt tészta készítésétől, pedig felesleges, hisz csak türelem és jó alapanyagok szükségesek ahhoz, hogy valami csodálatosat alkoss. Én különösen az édes péksüteményekért vagyok oda, az utóbbi években annyira rákaptam a kelt tésztás finomságokra, hogy már csak házilag készítem el őket, legyen az kakaós csiga, túrós táska vagy vaníliás briós. A házinak bizony nincsen párja, én még este is képes vagyok legyártani a süteményeket, reggel pedig örülhet neki a család.
A briós tésztája egyszerű, muffinsütőben sütve nagyon mutatós. Az intenzív ízek kedvéért vaníliarudat érdemes használni, a tejbe akár a kettévágott rúd is belekerülhet, vagy készíts belőle házi vaníliás cukrot. A rúd ára elég borsos, így ha nem szívesen adnál ki érte pénzt, használj helyette vaníliakivonatot, a tejbe 2 evőkanálnyit keverj bele, vagy 2 csomag vaníliás cukrot szórj a tésztához. Ha pedig nem szereted a vaníliát, akkor 1-2 teáskanál fahéj kerüljön a tejbe, úgy is nagyon finom lesz a házi briós.
Vaníliás briós
Hozzávalók 14 darabhoz
Briós:
- 50 dekagramm finomliszt
- 1 csipet só
- 10 dekagramm vaj
- 1 darab citrom (kezeletlen)
- 2.5 deciliter tej
- 2 evőkanál porcukor
- 1 darab vaníliarúd
- 7 gramm élesztő
- 2 darab tojássárgája
- 1 darab tojás (kenéshez)
Tetejére:
- porcukor ízlés szerint
- lekvár vagy mogyorókrém
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, puha vajat, a citrom reszelt héját.
A tejet langyosítsuk (a tejet csak langyosítani kell, ne legyen forró!), majd keverjük el benne a porcukrot és a vaníliarúd kikapart belsejét. Utána az élesztőt is keverjük el a tejben, végül a tojássárgáját is.
Az élesztős tejet adjuk a lisztes keverékhez, dolgozzuk sima tésztává, majd letakarva pihentessük 60 percet.
Pihentetés után a megkelt tésztát dolgozzuk át, utána válasszunk le akkora darab cipókat, amekkorák kényelmesen beleférnek a muffinsütőbe.
A muffinsütőt béleljük ki papírral, a tésztacipókat helyezzük bele, 30 percig pihentessük.
A cipók tetejét kenjük meg felvert tojással, 180 fokosra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt süssük aranybarnára.
A kész brióst szórjuk meg porcukorral, kínáljunk mellé lekvárt, de magában is jólesik.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors