Virsli perectésztába csomagolva: baráti beszélgetések mellé tökéletes választás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A virsli tésztába csomagolva kiváló vendégváró, de ha újítanál a bevált recepten, kelt vagy leveles tészta helyett más ruhát is kaphat.
Sós finomságok közül a perec régi kedvenc, amely többféle változatban is készülhet. Lehet klasszikus vizes tésztájú, melyet elő kell főzni sütés előtt, úgy lesz meg a tipikus textúrája, de tejből is lehet tésztát gyúrni, és még a töltött fajtákat is muszáj megemlíteni, nagy kedvenc a sonkás-sajtos perec.
Maradva a hagyományos, sűrű tésztánál, virslidarabok köré tekerve is kipróbálhatod. Teljesen más lesz, mintha leveles tésztába csomagolnád, esti meccsnézéshez, baráti összejövetelekhez remek harapnivaló, akár még mártogatóst is kínálhatsz a falatkák mellé.
Virsli perectésztába csomagolva
Hozzávalók 30 darabhoz
- 1.5 dl langyos víz
- 0.5 teáskanál cukor
- 5 g porélesztő
- 25 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 3 dkg vaj
- 10 darab virsli
- 1 l víz
- 7 g sütőpor vagy szódabikarbóna
Elkészítés:
A langyos vízbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, körülbelül 5 percig hagyjuk állni, ezalatt felfut az élesztő.
A lisztet szitáljuk tálba, adjuk hozzá a sót, az olvasztott vajat és a felfutott élesztőt, az alapanyagokat dolgozzuk össze, dagasszunk tésztát, amit fedjünk le és meleg helyen 1 órán át pihentessünk.
A pihenőidő alatt a tészta a duplájára kel. Borítsuk enyhén lisztezett felületre, dolgozzuk át, majd nyújtsuk fél cm vastag téglalapra, vágjunk belőle 10 cm hosszú, 1 cm széles csíkokat.
A virslit vágjuk 3-4 cm-es darabokra.
Fogjunk egy tésztacsíkot és tekerjük a virslidarab köré.
A vizet tegyük fel forrni, adjuk hozzá a sütőport vagy a szódabikarbónát, majd amikor forr, tegyük bele a tésztába csomagolt virslit és főzzük 30 másodpercig. Utána szedjük ki, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.
Az előfőzött virsliket toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe és süssük 10-15 percig.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors