![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Kívül ropogós, belül foszlós sós perec: reggelire, de nasinak is tökéletes
![spcover](https://kep.index.hu/1/0/4027/40276/402769/40276921_3073629_10e068659fe91318689aef9305f206d2_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Beszélgetéshez vagy meccsnézéshez, de uzsonnának vagy egyszerű nassolnivalónak sem utolsó a sós perec.
Nekem a perecről mindig a gyerekkorom jut az eszembe, a városligeti séták, az állatkert vagy egy felejthetetlen nap a vidámparkban. Amikor megéheztem, mindig három dologra vágytam: főtt kukorica, vattacukor, perec.
A bűvös hármas ma is a gyengém. Szezonjában a főtt kukorica bármikor jöhet, a vattacukor csak szabadtéri program alkalmával, a perec pedig sok-sok ízben, házi kísérletezgetések során lett a kedvencem. Mert jó perecet nehéz találni, nekem pedig kényelmesebb megsütni, a kutatást másra hagyom, én maradok a házinál. Ráadásul, ha te készíted, rengeteg ízesítéssel készülhet, mindig ki lehet találni valami újat. Nagy kedvencem a foszlós tésztájú perec, amelyben sonka és sajt is megbújik, ha pedig a régi vidámparkos napokat szeretném felidézni, sós perecet sütök annyi változtatással, hogy a tetejére szezámmag kerül a sós máz helyett.
Sós bevonattal
Ha te mégis sós mázzal szeretnéd elkészíteni, akkor a pereceket első körben csak 5 percre told sütőbe, majd a tetejüket kend meg a mázzal, ami só (5 dekagramm), liszt (5 dekagramm) és néhány evőkanál langyos víz keverékéből áll. A lényeg, hogy a bekevert máz kenhető legyen, amit könnyedén fel tudsz vinni a perecekre.
Házi perec egyszerűen
![spct](https://kep.index.hu/1/0/4027/40276/402769/40276935_085aa72e34cbffee7317747d7c71f59f_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
Tészta:
- 3 deciliter tej
- 3 dekagramm élesztő
- 5 dekagramm cukor
- 1 kilogramm finomliszt
- 10 dekagramm vaj vagy zsír
- víz szükség szerint
Tetejére:
- 1 darab tojás
- szezámmag ízlés szerint
- só (durva szemű) ízlés szerint
Elkészítés:
A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, a cukrot is adjuk hozzá, letakarva, meleg helyen futtassuk fel.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a vajat vagy a zsírt és a felfutott élesztőt, alaposan dagasszuk ki a tésztát (ha szükséges, langyos víz is mehet bele). Letakarva, meleg helyen 1-2 óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, osszuk kis gombócokra, a gombócokból sodorjunk hosszú, vékony rudakat, a rudakból pedig formázzunk pereceket.
A pereceket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, letakarva 30 percet pihentessük, majd kenjük le felvert tojással, a tetejére szórjunk szezámmagot vagy durva szemű sót. Toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-25 percre, amíg szép aranybarna lesz.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!