Kívül ropogós, belül foszlós sós perec: reggelire, de nasinak is tökéletes

spcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Beszélgetéshez vagy meccsnézéshez, de uzsonnának vagy egyszerű nassolnivalónak sem utolsó a sós perec.

Nekem a perecről mindig a gyerekkorom jut az eszembe, a városligeti séták, az állatkert vagy egy felejthetetlen nap a vidámparkban. Amikor megéheztem, mindig három dologra vágytam: főtt kukorica, vattacukor, perec.

A bűvös hármas ma is a gyengém. Szezonjában a főtt kukorica bármikor jöhet, a vattacukor csak szabadtéri program alkalmával, a perec pedig sok-sok ízben, házi kísérletezgetések során lett a kedvencem. Mert jó perecet nehéz találni, nekem pedig kényelmesebb megsütni, a kutatást másra hagyom, én maradok a házinál. Ráadásul, ha te készíted, rengeteg ízesítéssel készülhet, mindig ki lehet találni valami újat. Nagy kedvencem a foszlós tésztájú perec, amelyben sonka és sajt is megbújik, ha pedig a régi vidámparkos napokat szeretném felidézni, sós perecet sütök annyi változtatással, hogy a tetejére szezámmag kerül a sós máz helyett.

Sós bevonattal

Ha te mégis sós mázzal szeretnéd elkészíteni, akkor a pereceket első körben csak 5 percre told sütőbe, majd a tetejüket kend meg a mázzal, ami só (5 dekagramm), liszt (5 dekagramm) és néhány evőkanál langyos víz keverékéből áll. A lényeg, hogy a bekevert máz kenhető legyen, amit könnyedén fel tudsz vinni a perecekre.

Házi perec egyszerűen

spct

Hozzávalók 6 személyre:

Tészta:

  • 3 deciliter tej
  • 3 dekagramm élesztő
  • 5 dekagramm cukor
  • 1 kilogramm finomliszt
  • 10 dekagramm vaj vagy zsír
  • víz szükség szerint

Tetejére:

  • 1 darab tojás
  • szezámmag ízlés szerint
  • só (durva szemű) ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, a cukrot is adjuk hozzá, letakarva, meleg helyen futtassuk fel.

A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a vajat vagy a zsírt és a felfutott élesztőt, alaposan dagasszuk ki a tésztát (ha szükséges, langyos víz is mehet bele). Letakarva, meleg helyen 1-2 óra alatt kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, osszuk kis gombócokra, a gombócokból sodorjunk hosszú, vékony rudakat, a rudakból pedig formázzunk pereceket.

A pereceket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, letakarva 30 percet pihentessük, majd kenjük le felvert tojással, a tetejére szórjunk szezámmagot vagy durva szemű sót. Toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-25 percre, amíg szép aranybarna lesz.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük