Kéksajtos, diós Waldorf-saláta az édes-sós ízek kedvelőinek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A zeller az egyik legmellőzöttebb téli zöldségünk, pedig egyben a legkarakteresebb is.
Miért együnk egész télen csak répát és céklát, ha ehetünk zellert is? Tudom, hogy sokakat elriaszt szegény gumó rücskös, szőrös, szürke külseje, de egy éles kés a szerencsétlen külsőt pillanatok alatt szép, erekkel rajzolt fehér sokszöggé változtatja. Ezután pedig, ha épp nem húslevesben van dolga, le is lehet reszelni vagy apró kockákra vágni, és készülhet belőle saláta.
Annyira azért mi sem vagyunk elvetemültek, hogy ne akarjunk valamelyest tompítani azon a jellegzetes, szinte csípősen erős ízén, ami miatt sokan nem szeretik, erre viszont szerencsére több lehetőségünk is nyílik.
Az eredeti Waldorfot már variáltuk szőlővel is korábban, bár eredetileg csak alma, zeller és majonéz volt benne. Nem kell feltétlenül a nehéz, majonézes önteteket választani, sokat enyhít egy citromos öntet is, valamint egy édeskés alapanyag társasága, ami lehet alma vagy körte is. Ami elengedhetetlen a tökéletes végeredményhez, az a dió - a zellerrel elképesztően jó párost alkotnak.
Waldorf-saláta zellergumóból
Hozzávalók 4 személyre
- 1 nagyobb gumó zeller
- 3 darab körte
- 1 darab citrom
- 2 evőkanál olívaolaj
- só, bors
- 1 marék dió
- 100 gramm kéksajt
Elkészítés:
A zellert meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A körtével hasonló módon járunk el, majd sietve, nehogy megbarnuljon, elkeverjük a citrom kifacsart levét az olajjal, sózzuk és borsozzuk, a salátára locsoljuk. Végül rámorzsoljuk a sajtot és megszórjuk a durvára tört dióval.
Fotók: Ács Bori/Sóbors