Selymes zöldbabfőzelék zabpehellyel sűrítve: hidegen is tökéletes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Valahogy a zöldbab mindig mostohagyereknek számított a családban. A zöldborsó volt a nagy kedvenc, a babot maximum a menzán ettük. Arról pedig csupán annyi emlékem van, hogy szálkás zöldbabok úszkáltak a rántásban. Ráadásul a főzelék savanyú is volt.
Nagymamám zöldbabfőzeléke már egészen más volt. Ő eleve sárga hüvelyű babból készítette, tejföllel, kicsit édesen. És ami a legfontosabb: szálkamentesen.
A zöldbab szezonja nyáron van, ne habozzunk, vegyünk belőle és készítsünk főzeléket. Ahogy a zöldborsónál és a többi főzeléknél, itt sem akartam lisztes rántást, így maradt a zabpehely, illetve a zöldség saját maga. Egyébként mirelitből is elkészíthető, akkor nem is kell sokáig főzni.
A zöldbab rendkívül egészséges
A zöldbabot érdemes beiktatni az étrendünkbe, mert egyrészt kalóriaszegény, másrészt B1-, B2- és C-vitamint tartalmaz, valamint magas a rosttartalma is. Egyedül a rántáson csúszhat el a diétás mivolta, de ha önmagával, esetleg zabpehellyel sűrítjük, máris megoldottuk ezt a problémát is. Ez a változat nem elég, hogy viszonylag kalóriaszegény, de annyira finom, hogy én hidegen is rájártam és a végén nem volt mihez feltétet készíteni.
Zöldbabfőzelék zabpehellyel sűrítve
Hozzávalók 2 adaghoz
- 500 gramm sárga hüvelyű zöldbab
- 200 gramm tejföl
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 marék zabpehely (nagyszemű)
- 2 deciliter tejszín
- 1 evőkanál nádcukor vagy méz
- 1 kávéskanál citromlé
- 30 gramm vaj
- 1.5 deciliter víz
Elkészítés:
Amikor a zöldbab szinte teljesen megpuhult, vegyünk ki egy adagot, a főzővízzel, a tejszínnel, a tejföllel és ízlés szerint a zabpehellyel tegyük egy edénybe, majd botmixerrel pürésítsük. A keveréket folyamatos kevergetés mellett öntsük vissza a főzelékre, tegyük hozzá a cukrot (vagy a mézet), facsarjunk rá egy pici citromot, és hagyjuk, hogy egyet rottyanjon.
Fotó: Szász Eszter/Sóbors