5 tipp, mire használd a hagymát: takarításnál is érdemes bevetni

hagymacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hagyma a magyar konyha lelke, az aromás zöldségtől lesz sűrű a pörkölt szaftja. Megfázás esetén is érdemes neki bizalmat szavazni, és még más célból is kipróbálhatod.

A hagyma sokoldalúan felhasználható zöldség, rengetegféle ételben elfér, és még nyersen is fogyasztható, igaz, csak akkor, ha épp nem randira készülsz.

Az intenzív aromával bíró zöldség rendkívül egészséges, bővelkedik E-, B1-, B2- és C-vitaminban. Sok benne az ásványi anyag, hatásos baktériumölő, megfázás idején is érdemes fogyasztani. Illóolajtartalmának köszönhetően fellazítja a légutat borító nyákos anyagot, a zöldségből készült tea a köhögést is csillapítja.

Gyógyító erejét régóta elismeri a népgyógyászat, a kolera és a pestis idején is csodaszerként tekintettek rá, mivel úgy vélték, a bőséges hagymafogyasztás erőssé és ellenállóvá teszi a szervezetet.

A hagymafajták közül a legismertebb a vöröshagyma, de népszerű még a lila, póré-, medve-, gyöngy- vagy az újhagyma. Ezek színben és ízben is különböznek, van köztük erőteljesebb és gyengébb zamatú. A magyar konyhában kötelező a hagyma, szinte bármilyen ételben elfér, de még önálló fogások is készülhetnek belőle, ilyen a francia hagymaleves vagy a rántott hagymakarika.

A zöldség nagyon sokoldalú, érdemes bevetni takarításnál, a szépségápolásban és még a szúnyogcsípés kezelésében is hatásos lehet. Mutatjuk a kedvenc praktikáinkat!

Újjávarázsolja a grillrácsot

Tavasszal indul a kerti sütögetések szezonja, előkerülnek a grillsütők. A grillrács letakarítása nem leányálom, ám minden sokkal könnyebb, ha kéznél van 1 fej hagyma. A teendőd mindössze annyi, hogy a hagymát félbevágod, a félbevágott felével a grillrácsra helyezed, átdörzsölöd vele, és hagyod, hogy a hagymában lévő savak kifejtsék a hatásukat. A folyamatot néhányszor ismételd meg, a végére látványos lesz a különbség.

Fémtisztítás

A grillrács mellett a fém evőeszközöket is újjávarázsolhatod a hagymával. Csak vágj félbe 1-2 darab hagymát, vagy aprítsd fel őket, öntsd fel vízzel, és hagyd állni néhány percet. Ezután kapj elő egy rongyot, áztasd a hagymás vízbe, és indulhat a suvickolás.

Védi a szélvédőt a téli fagytól

Hideg estéken érdemes a szélvédőt félbevágott nyers hagymával átdörzsölni, majd másnap meleg, mosogatószeres vagy samponos vízzel átmosni, így nem kell a jeget kapargatni róla.  

Enyhíti a szúnyogcsípés okozta kellemetlenséget

Nem árt felkészülni a nyári estékre, mikor támadnak a szúnyogok: a csípésük okozta duzzanatot, viszketést hagyma segítségével enyhítheted. A módszer egyszerű: a nagyon finomra vágott hagymát tedd a csípésre, hagyd rajta néhány percig, majd mosd le. A viszketés elmúlik, a duzzanat lejjebb megy.

Kiváló megoldás hajhullás ellen

Kéntartalma miatt igazi csodaszer a hagyma a hajhullás kezelésében, igaz, az illata nem túl hívogató, utána érdemes sampont is használni. A kén antibakteriális hatású, így támogatja a fejbőr egészségét és a kollagéntermelődést, beindítja a haj növekedését, és megakadályozza a hullását.

A kúrát a következő módon próbáld ki: 4-5 fej lila vagy vöröshagymát vágj félbe, vagy apríts fel, önts rá annyi folyadékot, amennyi ellepi, és forrald fel. Ezután szűrd le, és masszírozd a fejbőrödbe a lét. Érdemes fürdősapkát tenni a fejedre, és egy éjszakát vagy 1 napot így hagyni, utána jöhet a hajmosás. 

Fotók. Getty Images

Ezt is szeretjük