Így lesz tökéletes az otthon sült lángos: krumplival dúsítva még puhább a tészta

lángos
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A házi lángos tésztájába kerülhet krumpli vagy kefir, a hagyományos verzión kívül pedig akár töltve is el lehet készíteni a kedvelt magyar street foodot.

A hazai specialitás kedvelt utcai étel, a strandszezon kötelező finomsága, de piacon is jólesik elfogyasztani, vagy egy meleg napon.

A lángos sikere töretlen, már a határt is átlépte, New Yorkban is imádják. A kelt tésztás finomságot hagyományosan fokhagymás olajjal vagy sajtos-tejfölös feltéttel kínálják, de simán is élvezet belőle minden harapás.

Mivel a gasztrotrendek folyamatosan változnak, így a lángost is többféleképpen újragondolták. Van olyan recept, ahol a tésztába plusz alapanyagként krumpli, kefir, joghurt vagy tejföl kerül. A feltétek terén is sokkal változatosabb lett a lángos, míg a ’80-as, ’90-es években a sajtos számított extrább, gazdagabb verziónak, ma már dinsztelt káposzta, kolbász, sonka, sőt még bolognai ragu is kerülhet a tésztára. A bőséges feltéttel megpakolt lángosok mellett töltött verziók is kaphatók ma már a kínálatban. A töltött lángosok közül a virslis és a káposztás a nagy favorit.

lct2

Hamarosan kezdődik a vakáció, indul a Balaton szezonja, ez pedig azt jelenti, mindenki lángost fog enni. Persze jó lángost nem csak a magyar tengernél kóstolhatsz, korábban már írtunk róla, hogy Budapesten hol árulják a legfinomabbakat, most pedig arról informáljuk a kedves olvasókat, hogy otthon miként tudnak tökéletes lángost alkotni. A finomság akkor az igazi, ha kívülről szép aranybarna, harapásra ropogós, a belseje foszlós, puha, nem tocsog olajban és nem esik szét.

Krumplit a tésztába!

A lángos hagyományosan kelt tésztával készül, nem igényel semmi pluszt, de érdemes néhány szem főtt burgonyával gazdagítani, mivel sokkal puhább, foszlósabb lesz tőle a tészta belseje. A burgonyának köszönhetően jobb lesz a tartása, sütésnél nem fog szétesni. Persze más is kerülhet a tésztába, népszerű a kefirrel, joghurttal vagy tejföllel készült változat, ezektől is sokkal jobb lesz a textúrája.

lct1

A krumplit két módon adhatod a masszához, puhára főzve vagy párolva, tört formában hidegen, de krumplipürét is készíthetsz belőle tejjel vagy tejszínnel keverve. A lágy, ragadós tésztát mindig olajjal kikent edénybe helyezd, úgy keleszd a duplájára.

A kefires lángos érdeme, hogy a begyúrt tészta napokig eláll a hűtőben, ráadásul ha szeretnéd, vastagabbra is húzhatod, mert a kefirtől puha lesz a tészta, nem lesz nehéz vagy tömény.

Formázás és sütés

A szépen megkelt tésztát mindig olajjal enyhén kikent felületre borítsd, szaggass belőle egyforma méretű gombócokat és letakarva pihentesd egy kicsit. Ez a mozzanat inkább receptfüggő, sütőporos változatoknál nem szokta igényelni a tészta a pihentetést.

lct4

A fényes tésztagombócokat a profik a levegőben húzzák ki, de ha nem vagy biztos a dolgodban, félsz, hogy elszakad, akkor olajos felületen, olajos kézzel dolgozz vele. A tészta nyújtásánál mindig középről haladj kifelé.

A lángost forró, bő olajban süsd aranybarnára, ha hagytad rendesen megkelni, akkor sütésnél nem fogja megszívni magát olajjal a tészta.

Ha megjött a kedved a lángoshoz, mutatjuk a kedvenc receptjeinket:

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük