A tökéletes, lágy grízgaluska arányai

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Arról, hogy húsleves nélkül nem tudunk élni, már írtam, és arról is, hogyan lehet szinte instant gyorsasággal elkészíteni a legfinomabb csirkeszárnylevest. Most következzen a kedvenc levesbetétem, ami egyszerűnek tűnik, de könnyű elrontani.

A grízgaluska receptek általában úgy szólnak: verd fel a tojást, és adj hozzá annyi darát, amennyit felvesz. Ez az a kifejezés, amivel a világból ki lehetett engem űzni régen, kezdő koromban, és bizonyos esetekben még ma sem tudom értelmezni. Rengeteg kőkemény galuska van a hátam mögött.

Most végre megtaláltam az ideális arányokat. A titok annyi, hogy le kell mérni a tojás súlyát, és grammra ugyanannyi darát kell keverni hozzá. Utána körülbelül 10 perc pihentetés és 10 perc főzés következik, így lesz tökéletesen lágy a galuska. Egy kis kanálka vajat is adok a masszához, nagyon finom ízt ad neki.

Grízgaluska

DSC 3291

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 darab tojás
  • 100 gramm búzadara
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

Egy kis tálat mérlegre teszek, majd a tojásokat a tálba ütöm. A tojásokat felverem, sózom. Amennyi súlyt nyomnak, ugyanannyi darát keverek hozzá, és egy kis kanál puha vajat is elvegyítek a masszában. Felteszek egy lábos vizet forrni, megsózom, és amikor lobog, evőkanálnyi adagokat szaggatok bele. Alacsony lángon főzöm, míg szilárd nem lesz - ez most kb. 10 perc volt, egy hústűvel ellenőrizgettem kb. 3 percenként az állagát.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük