Tartalmas, békebeli leves kukoricagombóccal: alig valamiből készül

kukoricagombóclevescover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A régi, falusi leves alig néhány hozzávalóból készül, ennek ellenére tele van ízzel és még laktató is.

Mindig örömmel fedezem fel a régi, már-már elfeledett recepteket, melyeket még a mamák és a dédik készítettek a családi ebédek alkalmával. Eme kincsek sok esetben alig valamiből készültek, ám a szerénységük ellenére feledhetetlen ízzel bírtak. Szeretem felfedezni az ilyen recepteket, örömmel próbálom ki őket, így utazva az időben. Mert hát legyünk őszinték, ma már inkább alakbarát és technikásabb fogások kerülnek terítékre, míg szépkorú szüleink inkább az egyszerűség hívei voltak.

A mamám régi receptjei közt sok olyan kincs bújik meg, mely tényleg kevés hozzávalóból készül. Az egyik ilyen a kukoricagombóc-leves, melyet még sosem ettem, hát eljött az ideje, hogy kipróbáljam. A leves elkészítése nem nehéz, a szalonnától ízletes, a gombócok pedig testesebbé teszik. Azt is mondhatnánk, ez egy spórolós étel a mai árak mellett. Ha te is szereted az ilyen régi recepteket, akkor feltétlen próbáld ki!  

Kukoricagombóc-leves

kukoricagombóclevesct

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 darab tojás
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • só ízlés szerint
  • 10 dkg kukoricaliszt
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • kevés olaj (opcionális)
  • 1 fej vöröshagyma
  • fekete őrölt bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 1 l víz
  • 1 csokor petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat üssük fel, adjuk hozzá az olvasztott vajat és a sót, majd a kukoricalisztet is dolgozzuk hozzá. A masszát takarjuk le, és hagyjuk állni 10-15 percet.

Míg a gombócnak való massza pihen, a szalonnát kockázzuk apróra, és zsírján pirítsuk le (ha szükségesnek ítéljük, kevés olajat öntsünk a szalonna alá.) Amikor a szalonna szépen megpirult, keverjük hozzá a finomra vágott hagymát, és dinszteljük 4-5 percig, közben kevergessük. Ezután a pirospaprikát is keverjük hozzá, majd öntsük fel vízzel.

A levest fűszerezzük sóval és borssal, főzzük 15-20 percig, majd vizes kézzel vagy kanál segítségével szaggassuk bele a gombócokat. A levest főzzük még 15-20 percig, míg a gombócok megpuhulnak. Utolsó mozzanatként adjuk hozzá a finomra vágott petrezselymet.

A leves mellé kínálhatunk kenyeret, és tejföllel is meglocsolhatjuk. 

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük