10 egyszerű recept, amit taníts meg a gyereknek is - Könnyű és gyors alapreceptek

gyerek főz
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Azt, hogy a gyerekek közül ki szeret majd a konyhában segédkezni, nem lehet előre megjósolni. Persze érdemes őket bevonni a sütés-főzésbe, de erőltetni úgysem lehet, ha nem akarják.

Gyerekkoromban nem nagyon segítettem anyunak főzni. Enni sem nagyon szerettem, pontosabban eléggé válogatós voltam, így megvártam, míg kész az ebéd, majd egy-két falat után be is fejeztem az étkezést. Később kompromisszumot kötöttünk és megbeszéltük, hogy az előkészületekben részt veszek, de utána fel vagyok mentve a főzés alól. Így jóval később, félig nagymamai, félig szakácskönyves segítséggel készítettem el az első fogásokat. 

A gyerekeim sokkal nagyobb érdeklődést mutatnak a konyhai műveletek iránt, mint gondoltam. Így nekik nem is kell szólni, maguktól kérdezik meg, hogy miben segíthetnek. Persze sokszor hamar elunják a pepecselést, de amikor nem, akkor nagyon büszkék a végeredményre.

Ha van gyerekünk, ezekkel az egyszerű receptekkel tudjuk velük megszerettetni a sütés-főzést. Jamie Oliver 2010-es Tex-Ex-es előadásában kicsit keményebben fogalmazott: szerinte minden egyes amerikai gyereknek, mire befejezi az iskolát, el kell tudnia készíteni tíz ételt, ami "megmentheti az életét". Kisebb gyerekeket természetesen ne engedjünk késsel szeletelni, de ha már nagyobb iskolások, nyugodtan megtaníthatjuk nekik az egyszerűbb szeletelési technikákat is. 

pizzakészítés gyerekkel

10 egyszerű étel, amit a gyerekek is el tudnak készíteni

Pizza

Kelt tésztával öröm dolgozni, pizzatésztával meg különösen. Ráadásul a pizzatésztát nagyon könnyű elkészíteni, és utána mindenki olyan feltétet tehet rá, amilyet szeret, így a kreativitásuk is érvényesülhet. A pizzát tényleg könnyen összeállíthatjuk otthon, a munkafolyamatokba pedig a legkisebbeket is bevonhatjuk. 

Quesadilla vagy melegszendvics

A melegszendvics azért jó választás, mert a legegyszerűbb sonkás-sajtos megoldástól kezdve a különböző kencékkel megkent verziókig bármit beletehetünk a kenyerek vagy akár tortilla közé, a gyerekek fantáziája pedig végtelen, ráadásul észrevétlenül is egészséges életmódra taníthatjuk őket. A quesadilla gyakorlatilag ugyanezen az elven működik, csak tortilla közé tesszük a hozzávalókat, úgy sütjük össze.

quesadilla

Palacsinta vagy pancake

Mi lehet finomabb egy palacsintánál? A tésztája villámgyorsan kész, az arányokra ügyelve szinte lehetetlen elrontani és ezerféle dologgal meg lehet tölteni: nutellával, lekvárral vagy valamilyen pudinggal. Egyedül a sütése kíván némi türelmet, de abban nagyon szívesen segítünk nekik. Az én gyerekeim az amerikai változatért rajonganak, nálunk nincs hétvége nélküle.  

Bolognai tészta

Nálunk szószos tészta néven fut és örök sláger. A készítésénél csak arra kell ügyelni, hogy mivel hússal dolgozunk, a gyerekek is tartsák be a higiéniai szabályokat, alaposan mossanak kezet, miután megfogták a nyers húst. A bolognai a biztos megmentő, ha már nincs semmi ötletünk. 

Krémleves

Sok gyerek sokkal szívesebben eszi meg a levest, ha nincsenek benne darabok. A krémlevesnek nálunk óriási sikere van, persze levesgyönggyel vagy pirított magokkal megszórva. A krémlevest egy gyerek is könnyen elkészítheti, hiszen csak bedobálja a hozzávalókat egy lábasba, majd a megfőtt zöldségeket összeturmixolja. A sütőtök-krémlevest szerintem mindenki szereti, és ezzel a recepttel biztosan finom lesz. 

Brownie

Ez a csupa csokis édesség az egyik legegyszerűbb és leginkább szeretett sütemény, ráadásul gyorsan összeállítható. Nálunk sokkal nagyobb sikere van, mint a muffinnak, amit szintén el tud készíteni egy gyerek. A brownie-nál a sütési időt kell nagyon figyelni, de azt már egy szülő is felügyelheti. A sütemény pedig amilyen egyszerű, olyan nagy sikert tud aratni. 

brownie 1

Leveles tésztába göngyölt virsli

Ez igazából partifalatka, de nálunk olyan népszerű, hogy sokszor esszük vacsorára is. A virslik feldarabolása, majd leveles tésztába göngyölése egy késsel ügyesen bánó gyerek számára is kivitelezhető, a sütésben pedig a szülők tudnak segíteni. 

Rántotta vagy egyéb tojásos ételek 

A kisfiam szinte minden hétvégén rántottát kér reggelire, így adott volt, hogy megtanítsam az elkészítési módjára. A reggeli tojásételek nemcsak könnyen elkészíthetők, hanem egészségesek és változatosak is. Én is szeretem a tojást, és remélem, hogy a gyerekem hamarosan meglep egy finom ágyba hozott reggelivel. Aki tökéletesíteni szeretné a tudását, annak ajánlom ezt a receptet, hogy biztosan sikere legyen. 

Egylábasos ételek

Az egylábasos ételek elkészítése nem csak egyszerű, de ami még fontosabb egy gyerekes háztartásban: nincs utána sok mosogatnivaló. Készíthetjük hússal vagy vegetáriánus változatban, nagyon hamar készen van és gyakorlatilag lehetetlen elrontani. Ez a fogás azért kíván némi szülői felügyeletet, de nagyobb gyerekek már önállóan is megbirkózhatnak vele. 

Hamburger

A hamburger csak egy kicsit bonyolultabb, mint a melegszendvics, mert a húspogácsát is magunk sütjük. A többi hozzávalót a saját szánk íze szerint tehetjük bele. A hamburger nem a legegészségesebb étel, de ha házilag és több zöldséggel készítjük, kicsit javíthatunk a megítélésén. Ha pedig sajtimádók vagyunk, készítsünk sajtburgert

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük