5 étrend-kiegészítő, amire szükséged lehet: azt is mutatjuk, melyiket kerüld

Etrendkiegeszitok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mielőtt elhamarkodott vásárlásba kezdesz, tudd meg, melyek azok a vitaminok és étrend-kiegészítők, amelyekre a szervezetednek feltétlenül szüksége van, és melyek azok, amelyek feleslegesek.

A vitaminok és nyomelemek hasznos étrend-kiegészítők, hiszen időnként a szervezetünknek szüksége van egy kis támogatásra még kiegyensúlyozott táplálkozás esetén is.

Fontos azonban megválogatni, hogy mit, milyen formában és mennyiségben szedünk, hiszen jó esetben semmilyen pozitív hatást nem tapasztalunk, de előfordulhat, hogy komoly károkat is okozhatnak. Egy 2022-es felmérés szerint a 3100 megkérdezett 75%-a szed valamilyen étrend-kiegészítőt, 52%-uk pedig rendszeresen nyúl omega-3, probiotikum- vagy vaskészítmények után. Ezek egy része fontos az egészségmegőrzés szempontjából, abban azonban a legtöbb szakember egyetért, hogy előbb mindenképpen életmódbeli változtatásokkal (kiegyensúlyozott táplálkozás, sok mozgás és elegendő alvás) kell próbálkozni, az étrend-kiegészítők szedése másodlagos választás kellene, hogy legyen. 

Ezek a leggyakoribb esetek, amikor mindenképp hasznos a vitaminpótlás:

  • terhesség vagy arra készülés, szoptatás,
  • egészségi állapot javítása,
  • speciális diéták,
  • intenzív fizikai igénybevétel (pl. sport esetén),
  • betegségek.
Etrendkiegeszitok-terhes-vitamin

Milyen kiegészítőket szedj?

Terhesvitaminok

Ezeket a kiegészítőket érdemes már a fogantatás előtt is szedni, és folytatni egészen a baba megszületéséig. Ezek a készítmények rendszerint olyan vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek segítik a jobb peteérést, ezáltal a könnyebb teherbeesést, és számos fejlődési rendellenesség kockázatát is képesek csökkenteni.

D-vitamin

A teljes lakosság kb. 42%-a szenved D-vitamin-hiányban, amelynek tünetei főként a tavaszi időszakban mutatkoznak meg tavaszi fáradtság és gyakori megfázások, betegségek formájában. Különösen fontos a pótlása a téli, napsütésmentes hónapokban, de akkor is tarts belőle egy-egy kúrát, ha kevés állati eredetű élelmiszert fogyasztasz, hiszen főként a tojássárgája, olajos, mélytengeri halak és más húskészítmények tartalmazzák. A tartósan fennálló hiánya gyenge csontokat, immunhiányos állapotokat, szívbetegségeket okozhat, terhesség alatt pedig terhességi cukorbetegséghez, alacsony születési súlyhoz és koraszüléshez is vezethet.

Etrendkiegeszitok-d-vitamin

Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlen zsírok a szervezetünk számára, és olyan természetes forrásokból juthatsz hozzájuk, mint a zsíros halak (tőkehal, lazac, tonhal, csuka) vagy az olajos magvak (dió, mandula, lenmag, chiamag stb.). Elengedhetetlen a szív és az érrendszer egészséges működéséhez, és főként akkor indokolt a pótlása, ha a felsorolt élelmiszerekből nem fogyasztasz eleget.

B12-vitamin

A B12 létfontosságú vitamin, amelyet főleg állati eredetű élelmiszerek tartalmaznak. Szükséges a vörösvértest-képzéshez, a sejtek és az idegrendszer egészséges működéséhez. Éppen ezért elengedhetetlen a pótlása abban az esetben, ha növényi étrenden vagy.

Vas

A vas elsődleges forrása a magvak, a sötét színű, főként leveles zöldségek és a vörös húsok. Az olyan folyamatokat támogatja, mint az oxigénszállítás (a tüdőből a szövetekhez), az izomanyagcsere, a fizikai növekedés és a neurológiai fejlődés. Hiánya súlyos vérszegénységhez is vezethet.

Etrendkiegeszitok-vas

Magnézium

A magnézium egy természetesen előforduló ásványi anyag, amelyből, ha nem fogyasztasz eleget, nagyon könnyen hiányállapot léphet fel a szervezetedben. Ennek oka, hogy a nem megfelelő formátumot sokan nem képesek megemészteni. Pótlása lényeges, mivel hangulatjavító, vérnyomás- és vércukor-szabályozó, illetve alvásjavító szerepe is van.

Ezeket kerüld

A fentiek mellett számos olyan étrend-kiegészítő is létezik, amelyekre nincsen feltétlenül szüksége a szervezetnek. Ilyenek a hangzatos zöld porok, a fogyókúrás italok, a probiotikumok vagy a megadózisokat tartalmazó multivitaminok. Ezek esetében ne dőlj be a sokat ígérő reklámoknak, mielőtt elkezdenéd szedni őket, próbáld ki a kiegyensúlyozott, rostban és friss zöldségekben, gyümölcsökben gazdag táplálkozást és a rendszeres mozgást.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük