Cukorfüggő vagy? Így küzdd le egyszerű módszerekkel!

Cukorfuggoseg-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A cukorfüggőség létező jelenség, amellyel foglalkozni kell: ha te is tapasztalod a tüneteit, akkor ezekkel az egyszerű módszerekkel leküzdheted!

A cukor az energia legtisztább és legkönnyebben hozzáférhető formája, és szükségünk van rá az életben maradáshoz. Amire azonban nincsen szükségünk, az a hozzáadott cukor.

Sokan mégis úgy érzik, hogy nélkülözhetetlen számukra, aminek az az oka, hogy a cukor ugyanúgy aktiválja az agy jutalom- és örömközpontját, mint a függőséget okozó anyagok – a dopamin vagy az ópiátok. Az American Heart Association (Amerikai Szív Egyesület) szerint egy átlagos amerikai felnőtt 22-30 teáskanálnyi hozzáadott cukrot fogyaszt el egy nap alatt, holott nem szabadna átlépni a 6 teáskanálnyi (25 g) mennyiséget.

Mit takar valójában a cukorfüggőség?

Az a tény, hogy édesszájú vagy, nem jár kéz a kézben a cukorfüggőséggel. Nincsen egy láthatatlan határvonal, amelyet túllépve függőségről beszélhetünk: a legfontosabb jellemzői az elfogyasztott mennyiség, a gyakoriság és a cukor által kiváltott érzések. 

Cukorfuggoseg

Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

  • Nem tudod kontrollálni, hogy mennyi cukrot eszel?
  • Egész nap csak a cukorra gondolsz?
  • Egész nap cukros ételeket eszel?
  • Olyan sok cukrot eszel, hogy utána fáj a gyomrod?
  • Akkor is megeszel bizonyos cukros ételeket, ha nem is szereted őket, csak hogy lendületet kapj?

Ha a válasz „igen”, akkor jó eséllyel függőséged van, amelyet fontos mielőbb kezelni, mert súlyos hosszú távú következményekkel járhat. Ezek a következők lehetnek: 2-es típusú cukorbetegség, elhízás, gyulladásos megbetegedések, szívproblémák, agyvérzés vagy hasnyálmirigy-gyulladás. Mivel azonban a szervezetnek szüksége van a – zöldségekből, gyümölcsökből és más feldolgozatlan élelmiszerekből származó – cukrokra, a hozzáadott cukor okozta függőségtől nehezebb megszabadulni, mint más szerhasználat okozta függőségtől.

Cukorfuggoseg-1

Kövesd az alábbi lépéseket!

A cukorfüggőség legyőzése nem egyik napról a másikra történik! Komoly életmód-változtatást és következetességet igényel, amelyek főként a táplálkozási szokásokat célozzák.

Kötelezd el magad egy kiegyensúlyozott étrend mellett

A kiegyensúlyozott alatt sok gyümölcsből, zöldségből, egészséges zsírokból, fehérjékből és rostból álló étrendet érts, amely segít stabilizálni a vércukorszintedet. Emellett kerüld a többszörösen feldolgozott élelmiszereket, hiszen sok hozzáadott cukrot tartalmazhatnak.

Ne hagyd ki az étkezéseket

Mára a rohanó világnak szinte velejárója lett, hogy kihagyunk 1-1 főétkezést, a rossz szokás pedig éppen a fokozott cukoréhséghez vezet. Csak gondolj bele: mi mindent képes vagy felfalni egy rohanós nap után, amikor kevés időd volt megfelelően étkezni. Ha semmiképpen nem tudod megoldani a napi háromszori étkezést, akkor iktass be az étrendedbe fehérjeturmixokat, smoothie-kat vagy proteinszeleteket.

Cukorfuggoseg-2

Tervezd meg a másnapi menüt

Írj bevásárlólistát, és tervezd meg a másnapi vagy akár a következő heti menüdet. Így mindig kéznél lesz valamilyen egészséges harapnivaló, és elkerülheted, hogy éhségedben elcsábulj a legközelebbi fánkozó előtt.

Szánj időt a mozgásra

A stresszhormonok hatalmas szerepet játszanak a cukoréhség kialakulásában. A testmozgás azonban az egyik legjobb stresszlevezető módszer, így a kívánósságnak is remek ellenszere. És ahhoz, hogy hatásos legyen, még csak nem is kell extrém intenzív edzést válassz: a futástól kezdve egy relaxáló jógáig bármi működhet, amíg az segít levezetni a feszültséget.

Cukorfuggoseg-3

Aludj sokat

Azt mind tudjuk, hogy a minőségi alvás elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez. Az a tény azonban már kevésbé ismert, hogy az alvási szokások a cukoréhséggel is szoros kapcsolatban állnak. A gyomrunkban kétféle hormon található: a leptin és a ghrelin. A leptin azt az információt közvetíti az agyunk felé, hogy jóllaktunk, a ghrelin pedig ennek az ellenkezőjét, vagyis az éhségérzet kiváltásáért felelős. Amikor nem alszunk eleget, a ghrelin szintje megemelkedik, így ébredés után hajlamosabban leszünk magas kalória- és cukortartalmú ételeket reggelizni. A rossz alvással járó fáradtság ugyanakkor rossz döntésekhez vezet, és könnyebben nyúlunk instant energiát adó cukros ételek után.

Igyál elég vizet

Gyakran érezzük úgy, hogy éhesek vagyunk, igazából viszont csak szomjasak. A hidratálás pedig különösen fontos akkor, ha a cukorfüggőség leküzdése a célod, hiszen a vízfogyasztás segít a vércukorszint szabályozásában, így a hirtelen rád törő kívánósságot is kordában tarthatod vele.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon